|

Kličko i Jatsenjuko odbacili ponudu vlade, nemiri bjesne Ukrajinom

Kličko i Jatsenjuko odbacili ponudu vlade, nemiri bjesne Ukrajinom
2
Klix.ba
26.1.2014. u 08:16
29
komentara
2

dijeljenja
Kličko i Jatsenjuko odbacili ponudu vlade, nemiri bjesne Ukrajinom Foto: AFP
Ukrajinski opozicioni lider Arsenij Jatsenjuko odbio je ponudu predsjednika Ukrajine za funkciju premijera, a i Vitalij Kličko je odbio mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja. Kao što je i najavljeno, protesti su nastavljeni tokom noći.
Jatsenjuko je izjavio da je opozicija spremna da prihvati vodstvo, ali da prije toga traže da sadašnja vlast ispoštuje nekoliko ključnih zahtjeva demonstranata, a to se prije svega odnosi na raspisivanje prijevremenih izbora.

No, vlasti izgleda da nisu spremne na taj korak, a Ukrajinom bjesne nemiri.

"Predsjednik Viktor Janukovič objavio je da vlada nije spremna preuzeti odgovornost za zemlju i ponuditi opoziciji da preuzme vlast. Koji je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo preuzeti odgovornost za sudbinu Ukrajine", kazao je Jatsenjuko obraćajući se demonstrantima u Kijevu.

Jatsenjuko je izjavio da je utorak, kada je sazvana sjednica Parlamenta Ukrajine, zapravo dan D.

Demonstracije su prvobitno počele zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Također, demonstranti zahtijevaju ugovor o slobodnoj trgovini sa Evrpskom unijom, oslobađanje političkih zatvorenika uključujući i bivšu premijerku Juliju Timošenko te raspisivanje predsjedničkih izbora.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice, kada su prijavljeni prvi smrtni slučajevi u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Prema pojedinim izvještajima, tokom protesta poginula su četiri demonstranta i policajac.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, ali vlasti negiraju optužbe.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...