Cilj je bila i Moskva
68

Ukrajina je na godišnjicu invazije planirala napade po cijeloj Rusiji, ali ih je CIA zaustavila

F. H.
Kirilo Budanov, šef ukrajinskih obavještajaca (Foto: EPA-EFE)
Kirilo Budanov, šef ukrajinskih obavještajaca (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska obavještajna služba planirala je veliki udar koji uključuje Moskvu na godišnjicu invazije punog opsega 24. februara, ali je odustala od toga na zahtjev SAD-a, prenio je Washington Post.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske odbrambene obavještajne službe, planirao je hrabre napade duboko iza neprijateljskih linija koji su uznemirili dužnosnike u Washingtonu.

U februaru, s prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu za nekoliko dana, dužnosnici u Kijevu bili su zauzeti smišljanjem planova za napad na Moskvu.

General-major Kirilo Budanov dao je upute jednom od svojih oficira "da se pripremi za masovne udare 24.februara ... sa svime što ukrajinska obrambena obavještajna služba ima."

To je navedeno u povjerljivom izvještaju američke Agencije za nacionalnu sigurnost.

Navodno je Ukrajina čak razmišljala o morskom udaru korištenjem TNT-a u crnomorskom lučkom gradu Novorossiysk.

Još u Washingtonu, dužnosnici su tajno pratili planove Ukrajinaca. Bijela kuća je dugo bila zabrinuta da bi napadi unutar Rusije mogli izazvati agresivan odgovor Kremlja.

Dana 22. februara, dva dana prije obljetnice, CIA je objavila novi povjerljivi izvještaj: Ukrajinska odbrambena obavještajna služba "pristala je, na zahtjev Washingtona, odgoditi udare" na Moskvu.

Dokumenti, dio gomile povjerljivih informacija koje su navodno procurile, ne objašnjavaju tačnotko je posredovao i zašto su Ukrajinci pristali odstupiti.

"Ukrajinu, željnu prenošenja borbe na domaći teren Rusije, ponekad obuzdavaju Sjedinjene Države, koje su dosljedno pokušavale izbjeći eskalaciju sukoba u izravnu borbu između američkih i ruskih snaga. Neki američki dužnosnici vide napade na Rusiju, posebno ako uključuju oružje koje isporučuje SAD, kao vrlo rizične operacije koje bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao smatrati toliko prijetećim da pribjegne upotrebi taktičkog nuklearnog oružja," piše Washington Post.

Privatno američki i evropski dužnosnici izražavaju svoje divljenje Budanovu. Ali također kažu da ih njegova drskost ponekad čini nervoznima.

Konkretno, 13. februara, na dan kada je u američkom dokumentu navedeno da je Budanov dao upute jednom od svojih oficira da bude spreman za operaciju, Sjedinjene Države ponovile su javno savjetovanje građanima u Rusiji da odmah napuste zemlju.

Dokumenti također jasno pokazuju da američka obavještajna zajednica prati Budanovljevu komunikaciju, što generalu izgleda nije novost.

Budanovljeva agencija je napravila planove za napad na pripadnike privatne vojne kompanijee Wagner u Maliju, ali nije poznato u kojoj su fazi operacije u Maliju i jesu li ukrajinske obavještajne službe dobile odobrenje za izvršenje svojih planova.

Ukrajinska odbrambena obavještajna služba također je razvila planove za provođenje tajnih napada na ruske snage u Siriji koristeći tajnu kurdsku pomoć.

Dužnosnici u Washingtonu i Evropi upozorili su Ukrajinu zbog napada izvan njenog teritorija za koje su smatrali da su otišli predaleko.

Američki dužnosnici također su zabrinuti da će Peking vjerojatno gledati na napade Ukrajine unutar Rusije kao na "priliku da se NATO predstavi kao agresor", te da bi Kina mogla povećati svoju potporu Rusiji ako smatra da su napadi "značajni".

Sjedinjene Države zabranjuju Ukrajini korištenje američkog oružja za napad na Rusiju.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da bi spremnost Kijeva da ne puca na određene ciljeve i da koordinira s Amerikancima trebala potaknuti Sjedinjene Države da osiguraju modernije oružje većeg dometa, kao što je ATACMS.

Međutim, za sada su dužnosnici Bidenove administracije odbili osigurati takvo oružje.