Svijet
4

Ukrajina: Eksplozija tokom marša u Kharkovu, tri osobe poginule

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Tri osobe su poginule, a najmanje deset je povrijeđeno u današnjoj eksploziji bombe koja se desila tokom održavanja nacionalnog marša dostojanstva u ukrajinskom gradu Kharkovu.

Povodom obilježavanja prve godišnjica pokreta Euromaidan koji je doveo do bjekstva ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u Rusiju, danas je tokom manifestacije eksplodirala bomba pri čemu su poginule tri, a povrijeđeno je najmanje deset osoba od kojih su dvije teže, navodi se u saopćenju Službe za informisanje Općine Kharkov.

Tužilaštvo Kharkova napad je okarakterisalo kao teroristički čin, te je pokrenulo istragu kako bi se ustanovilo ko je odgovoran za napad.

Zbog pogibije tri sugrađanina, načelnik Kharkova Gennadiy Kernes sutra će proglasiti dan žalost u tom gradu, pa će u skladu s tim zastave na zgradama državnih službi biti spuštene na pola koplja, a poginulima će u podne biti odana počast minutom šutnje.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u novembru 2013. godine otkazao je Sporazum o partnerstvu s Evropskom unijom, što je pokrenulo lavinu protesta u zemlji. U sukobima demonstranata s policijom na Trgu nezavisnosti u Kijevu poginuo je veliki broj demonstranata, a Janukovič je 21. februara pobjegao u Rusiju, gdje se i danas nalazi.

Dan kasnije, 22. februara ukrajinski parlament Vrhovna rada ga je razriješila dužnosti predsjednika zemlje i taj dan se u Kijevu naziva Revolucijom dostojanstva.