Svijet
0

Porošenko poručio da s nestrpljenjem očekuje Janukovičev povratak u zemlju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio da s "nestrpljenjem" očekuje povratak bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u zemlju.

Porošenko je, tokom službene posjete, u Zaporožju prisustvovao sjednici skupštine te jugoistočne ukrajinske oblasti, a prethodno je položio cvijeće na gradskom trgu u znak odavanja počasti poginulim u demonstracijama krajem 2013. godine, te posjetio ranjene ukrajinske vojnike u tamošnjoj bolnici.

Nakon sastanka s novoimenovanim guvernerom Zaporoške oblasti Valentinom Rezničenkom, Porošenko je održao konferenciju za novinare na kojoj je komentirao nedavnu izjavu bivšeg predsjednika zemlje Janukoviča koji je kazao da će se u Ukrajini vratiti kada se za to "stvori prilika“.

"Njegov povratak će za Ukrajinu biti dobra stvar, ali nisam siguran koliko će to biti dobro za njega. S nestrpljenjem ga čekamo i spremni smo na razgovor. Što se prije vrati, to će biti bolje za Ukrajinu. Eto, najbolje bi bilo da stane na čelo demonstranata u zatvoru", poručio je Porošenko.

Ističući da bi Janukovičeva odluka o povratku u zemlju bila ispravna, Porošenko je kazao da on svakako mora odgovarati za zločine koje je učinio protiv svoje zemlje i naroda.

Janukovič je nedavno za ruske medije kazao da će se vratiti u zemlju kada za to bude povoljan ambijent i da je u nekoliko navrata već planirao taj povratak i preuzimanje vodstva opozicije, ali da su ga u tome spriječili najbliži saradnici.

U novembru 2013. godine Janukovič je poništio sporazum Ukrajine o partnerstvu s Evropskom unijom i to je izazvalo masovne i tragične proteste. Već u februaru 2014. godine je izbjegao u Rusiju. Protiv njega je u Ukrajini podignuto više od 30 optužnica i zatraženo isporučenje iz Rusije. Parlament u Kijevu ga je razriješio dužnosti predsjedniku zemlje, a na njegovo mjesto je izabran Petro Porošenko.