|

Ukrajina: Demonstranti ponovo postavili barikade i ostaju na ulicama do Nove godine

Ukrajina: Demonstranti ponovo postavili barikade i ostaju na ulicama do Nove godine
1
A
Anadolija
12.12.2013. u 12:12
11
komentara
1

dijeljenja
Ukrajina: Demonstranti ponovo postavili barikade i ostaju na ulicama do Nove godine Foto: AFP
Nakon jučerašnje intervencije ukrajinske policije protiv demonstranata na Trgu nezavisnosti u Kievu, demonstranti su danas ponovo postavili barikade i nastavili sa protestima.
Sinoć nije bilo velikih incidenata između policije i demonstranata koji su protestovali uz pratnju muzike poznatih muzičara među kojima se nalazila i Ruslana, nekdašnja predstavnica te zemlje na Evroviziji.

Prema navodima okupljenih demonstranata, nakon jučerašnje intervencije policije, njihov broj se znanto povećao i planiraju nastaviti proteste protiv vlade koja želi približavanje sa Rusijom umjesto sa Evropskom unijom (EU).

Predsjednik Ukrajine Viktor Januković pozvao je sve strane na dijalog kako bi se postigao dogovor i stabiliziralo stanje u zemlji.

Ipak, demonstranti traže ostavku vlade, oslobađanje političkih zatvorenika i kažnjavanje svih onih koji su koristili silu tokom održavanja protesta.

Lider opozicione partije Udar Vitalij Kličko je izjavio da će opozicija ostati na ulicama Kieva do Nove godine, ali i nakon toga ako bude potrebno.

“Vlada smatra da će nama dosaditi i da ćemo napustiti proteste. Ali se varaju, ako treba i za Novu godiinu smo na ulicama”, rekao je on.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Juri Lutsenko je istakao da će opozicija 14. i 15. decembra organizovati najmasovnije proteste do sada.

Premijer Nikolaj Azarov smatra da opozicija čini sve da nastavi sa izazivanjem tenzija u zemlji.

S druge strane, snage sigurnosti Ukrajine su od 16 privedenih demonstranata, oslobodile šest osoba.

Demonstracije u Ukrajini su počele nakon izjave predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča 21. novembra o suspenziji potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Janukovič odbija da potpiše sporazum jer smatra kako bi to moglo naškoditi odnosima sa Rusijom.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...