Svijet
1

Ukrajina: Demonstranti ponovo postavili barikade i ostaju na ulicama do Nove godine

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon jučerašnje intervencije ukrajinske policije protiv demonstranata na Trgu nezavisnosti u Kievu, demonstranti su danas ponovo postavili barikade i nastavili sa protestima.

Sinoć nije bilo velikih incidenata između policije i demonstranata koji su protestovali uz pratnju muzike poznatih muzičara među kojima se nalazila i Ruslana, nekdašnja predstavnica te zemlje na Evroviziji.

Prema navodima okupljenih demonstranata, nakon jučerašnje intervencije policije, njihov broj se znanto povećao i planiraju nastaviti proteste protiv vlade koja želi približavanje sa Rusijom umjesto sa Evropskom unijom (EU).

Predsjednik Ukrajine Viktor Januković pozvao je sve strane na dijalog kako bi se postigao dogovor i stabiliziralo stanje u zemlji.

Ipak, demonstranti traže ostavku vlade, oslobađanje političkih zatvorenika i kažnjavanje svih onih koji su koristili silu tokom održavanja protesta.

Lider opozicione partije Udar Vitalij Kličko je izjavio da će opozicija ostati na ulicama Kieva do Nove godine, ali i nakon toga ako bude potrebno.

“Vlada smatra da će nama dosaditi i da ćemo napustiti proteste. Ali se varaju, ako treba i za Novu godiinu smo na ulicama”, rekao je on.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Juri Lutsenko je istakao da će opozicija 14. i 15. decembra organizovati najmasovnije proteste do sada.

Premijer Nikolaj Azarov smatra da opozicija čini sve da nastavi sa izazivanjem tenzija u zemlji.

S druge strane, snage sigurnosti Ukrajine su od 16 privedenih demonstranata, oslobodile šest osoba.

Demonstracije u Ukrajini su počele nakon izjave predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča 21. novembra o suspenziji potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Janukovič odbija da potpiše sporazum jer smatra kako bi to moglo naškoditi odnosima sa Rusijom.