Podrška iz Brisela
100

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti kandidatski status za EU, čeka se odluka Evropske komisije

V. K.
Ursula von der Leyen tokom sastanka sa Zelenskim (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen tokom sastanka sa Zelenskim (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko zvaničnika Evropske unije u razgovoru za magazin Politico naglasilo je kako bi Evropska komisija mogla donijeti preporuku o dodjeli službenog statusa zemlje kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Prema pisanju uglednog magazina, unutar Kolegija komesara Evropske komisije održana je rasprava na kojoj se najviše vremena posvetilo upravo pitanju dodjele kandidatskog statusa Ukrajini.

Interesantno, rasprava je uslijedila nakon posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Kijevu gdje se u subotu sastala s predsjednikom države Volodimirom Zelenskim.

"Zvaničnici koji su upoznati s raspravom koja se održala u Briselu rekli su da postoji velika svijest o žrtvama koje su podnijeli Ukrajinci i jasno prepoznavanje potrebe da se pošalje snažna poruka ruskom predsjedniku Putinu da je izgubio svaku šansu da Ukrajinu vrati u svoju sferu utjecaja", piše Politico.

Također, naglašava se kako su zastupnici svjesni žrtve koju Ukrajinci podnose od 2014. godine.

"Komisija ne zaboravlja da je Ukrajina jedina zemlja u Evropi u kojoj su ljudi ginuli, u kojoj se pucalo na ljude jer su bili na ulicama noseći zastave EU. Sada ne možemo reći izvinite, mahali ste pogrešnim zastavama", rekao je jedan od zvaničnika.

Priznavanje Ukrajine kao zemlje kandidata zahtijevat će jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica kao i Evropskog vijeća za koje se očekuje da će se ovim pitanjem pozabaviti na samitu u Briselu naredne sedmice. Ipak, ističe se kako se šefovi najmanje tri države EU i dalje protive dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini.

"Posljednjih sedmica, neki lideri, uključujući i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, sugerisali su da bi bilo korisnije Ukrajini dati neku vrstu privremenog statusa koji jača njene odnose s EU. Macron je rekao da čak i ako Ukrajina bude priznata kao zemlja kandidat, bit će potrebno više od decenije da se prema postojećim procedurama pridruži bloku", prenosi magazin Politico.