Svijet
0

Ukraden laptop s podacima o iranskom nuklearnom programu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Laptop koji je pripadao iranskom nuklearnom naučniku a sadrži povjerljive podatke o iranskim nuklearnim postrojenjima ukraden je u Teheranu, javila je u srijedu američka novinska agencija Bloomberg News.
  • Strane obavještajne službe ukrale su računalo, navodi iranski internet portal Jahan News bez iznošenja drugih pojedinosti, prenosi Bloomberg.

Iran je pod tri seta sankcija UN-a, od kojih su prve uvedene u decembru 2006., zbog odbijanja da prekine s programom obogaćivanja urana.

Iran odbija optužbe SAD-a i njegovih saveznika da je njegova nuklearna aktivnost usmjerena proizvodnji oružja, tvrdeći da program ima mirnodopsku namjenu.

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio je u srijedu da Iran odbija poslati svoj uran u inozemstvo na daljnje obogaćivanje, kako je predviđeno sporazumom postignutim na pregovorima s SAD-om, Rusijom i Francuskom, koji su pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održani prije više od mjesec dana.

Prema tom sporazumu, iranski niskoobogaćeni uran (3,5 posto) u Rusiji bi se obogatio do nivoa od 20 posto, a potom bi se u Francuskoj preradio u gorive šipke za upotrebu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Za nuklearno oružje je potreban visokoobogaćeni uran s nivoom od 85 posto ili više izotopa U-235, kojeg u prirodnom uranu ima samo 0.7 posto.