Pariz
0

Gates i Kouchner najavili nove sankcije Iranu

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Međunarodna zajednica nema drugog izbora nego da napravi korake ka uvođenju novih sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa jer je Teheran odbacio ponudu Zapada, izjavio je u ponedjeljak u Parizu američki ministar odbrane Robert Gates.
  • Moramo i dalje pokušavati da pronađemo miroljubiv način za rješavanje ovog problema. Jedini put koji nam je preostao u ovom trenutku, čini mi se, jeste da pritisak na Iran bude nastavljen, ali će to zahtijevati saradnju međunarodne zajednice, rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim kolegom Herve Morinom.

Ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner ocijenio je da su posljednji potezi iranskih vlasti ravni ucijenama i da su stoga nove međunarodne sankcije neophodne.

  • Ovo je stvarna ucijena, to je veoma negativno. Jedina stvar koju možemo da uradimo jeste da primjenimo sankcije s obzirom na to da pregovori nisu mogući, kazao je Kouchner.

On je dodao da će međunarodna zajednica nastaviti da ubjeđuje Kinu, stalnu čanicu Vijeća sigurnosti UN-a, o neophodnosti uvođenja novih sankcija Iranu, javile su agencije.

Iran je u ponedjeljak, u zvaničnom pismu, obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču da od utorka počinje da proizvodi obogaćeno nuklearno gorivo.

Proizvodnja atomskog goriva bi trebalo da se odvija u nuklearnom postrojenju Natanz, a uran će biti korišćen za istraživački reaktor u Teheranu, koji proizvodi medicinske izotope.

IAEA-e je ranije napravila nacrt sporazuma, prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uran u inostranstvo na dalju preradu.

Iran ne prihvata sporazum bez izmjena i insistira da količina slabo obogaćenog urana, koju u prvoj turi treba da pošalje na preradu, bude manja od 1.200 kilograma, koliko traže svjetske sile.