Svijet
0

Uklanjanje lutki iz izloga zbog talasa silovanja u Indiji

SRNA
Indijske vlasti čine sve da zaustave talas silovanja koji je zapljusnuo tu zemlju - najnovija mjera za "prevenciju" jeste uklanjanje lutki iz izloga prodavnica?!

Opštinsko vijeće u Mumbaiju predložilo da se iz svih gradskih izloga uklone lutke sa donjim vešom. Odluku treba da potvrdi gradski povjerenik.

Posljednjih nekoliko dana u Indiji su napadnute još dvije turistkinje.

Tridesetogodišnju Amerikanku brutalno su silovala trojica muškaraca kad je, na povratku u odmaralište Manali, stopirala na cesti. Dan ranije drogirana je i silovana 21-godišnja humanitarna radnica iz Irske u Kalkuti.

Za nasilje nad ženama odbornik Rita Tavde rekla je da su krive lutke koje, kaže, istovremeno degradiraju žene, a ohrabruju muškarce da ih napadaju.

"Silovatelje provociraju lutke. One su replika ženskog tijela i ne uklapaju se u indijsku kulturu" - pojasnila je Tavde.

Međutim, trgovci smatraju da se lutke u izlozima ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa bezumnim silovanjima.

"Živimo u vremenu kada su pornografski sadržaji svuda oko nas. Lako su dostupni na internetu i mobitelu, pa ne vidim kako jedna lutka može činiti ikakvu razliku" - upozorava predsjednik Trgovačke federacije Viren Šah.