Tunis
0

Ukinuta potjernica protiv Suhe Arafat

SRNA
Suha Arafat
Suha Arafat
Sud u Tunisu ukinuo je međunarodnu potjernicu, koju je prije više od mjesec dana podigao protiv Suhe Arafat, udovice bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata zbog sumnje da je umiješana u korupciju, saopštio je danas portparol Ministarstva pravde Tunisa Kadem Zine El Abidine.

Portparol je za AP rekao da je sud revizirao odluku, ali nije iznio više preciznosti.

Tuniške vlasti izdale su nalog za hapšenje Suhe Arafat, koja živi na Malti, zbog korupcije iz 2006. godine, kada je osnovala Međunarodnu školu u Tunisu zajedno sa bivšom prvom damom Tunisa Lejlom Trabesi, suprugom svrgnutog lidera Zine el Abidin Ben Alija.

 Njih dvije su se posvađale i 14. avgusta 2007. godine predsjednik Tunisa Zine El Abidine Ben Ali je ukinuo Suhi Arafat državljanstvo Tunisa, koje je dobila tri godine ranije, proglasio je personom "non grata" i protjerao.

 Suha Arafat je onda preselila na Maltu.

U nedavnom intervjuu za privatnu televiziju Nesma Suha Arafat je negirala svaku umiješanost u ovu aferu, tvrdeći da se povukla iz projekta i da je vratila sumu koju je pozajmila.

Suha Arafat je bila generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije /PLO/ Jasera Arafata od 1982. do 1994. godine.
 Rođena u dobrostojećoj palestinskoj hrišćanskoj porodici i odrasla u Ramali i Nablusu, Suha je bila sekretarica palestinskog vođe tokom njegovog egzila u Tunisu. 

Zbog njega se preobratila u islam, pa su se tajno vjenčali 1990. godine kada je njoj bilo 27, a njemu 61 godina. Sa suprugom se vratila na Zapadnu obalu 1994. godine, ali je od početka druge palestinske intifade 2000. sa kćerkom živjela između Pariza i Tunisa. Nakon smrti Jasera Arafata 2004. godine, Suha Arafat je preselila u Tunis, gdje je dobila državljanstvo.