Diplomatski rat
17

Ukinut imunitet ruskom predstavništvu u Washingtonu, SAD izvršile pretres diplomatskog objekta

Klix.ba
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukinule su diplomatski imunitet ruskoj misiji u Washingtonu i uspostavile kontrolu nad zgradom trgovinske misije Rusije u ovoj zemlji.

Ovu informaciji potvrdio je medijima šef trgovinske misije Rusije u SAD-u Aleksandar Stadnik koji je kazao da je diplomatski imunitet ukinut u subotu oko 14 sati po lokalnom vremenu.

"Osoblje je napustilo teritoriju zgrade. Nemamo pojma šta tamo rade američki zvaničnici. Rečeno nam je da će sačiniti video snimke", kazao je Stadnik.

Ruski mediji prenose da je Ambasadi SAD-a u Moskvi već uručena protestna note te da pretres diplomatskog objekta u Washingtonu vrši State Department.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ranije je izjavilo kako raspolažu podacima da specijalne službe SAD namjeravaju 2. septembra izvršiti pretres ruskog konzulata u San Franciscu, koji je također zatvoren na zahtjev američkih vlasti, kao i stanove ruskh diplomatskih predstavnika.

Mediji prenose da je iznad konzulata uočen dim, a spekuliše se da su "Rusi spaljivali papire". State Department nije želio da komentariše ove navode.