Michael Spindelegger
0

'Ujedinjenje Evrope moguće ako se države regiona potrude'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Put u Evropsku uniju vodi države jugoistočne Evrope preko konsekventne reforomske politike, a ponovno ujedinjenje Evrope može uspjeti samo ako se i države ovog regiona potrude oko aktivnog susjedstva - riječi su saveznog ministra za evropske i internacionalne poslove Republike Austrije Michaela Spindeleggera u povodu 1. regionalne konferencije UN-ove Alijanse civilizacija, koja je održana jučer u Sarajevu.

Spindelegger smatra da su za miran i stabilan region, "koji se održivo razvija", potrebni prekogranični dijalog i regionalna suradnja kao neizostavne pretpostavke.

"Austrija će ova nastojanja svojih prijatelja u zapadnom Balkanu i dalje podržavati svim snagama. Ona tu može da unese svoje historijsko iskustvo i bude partner od povjerenja“, kazao je Spindelegger, saopćeno je danas iz Ambasade Republike Austrije u BiH.

Na konferenciji u Sarajevu susreli su se predstavnici Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Srbije, Španije i Turske.

“Regionalna strategija za interkulturalni dijalog i kooperaciju u jugoistočnoj Evropi” i “Sarajevska deklaracija”, koja je usvojena na konferenciji u Sarajevu, stvaraju osnovu za pojačanu suradnju u oblastima koje se tiču mladih, u obrazovanju i medijima.

Austrija, saopćeno je iz Ambasade, želi, zajedno s partnerskim državama, pružiti podršku naročito mladima.

“Mladim ljudima u regionu potrebne su konkretne privredne i socijalne perspektive. U tom smislu, u obrazovnom sistemu treba da se učvrsti kulturna raznolikost i aktivno sudjelovanje mladih u politici i društvu”, riječi su ministra Spindeleggera.

“Mi stoga predlažemo jedan regionalni simpozij o ovoj temi da bi se ojačale mogućnosti dijaloga, efektivno sudjelovanje mladih u regionu i razvila prekogranična razmjena iskustava", dodao je.

Predviđeno je da taj simpozij bude održan u jesen 2010. godine u Sarajevu, u zajedničkoj organizaciji Austrije s partnerima u regionu.

Na ovaj način Austrija želi podržati razne inicijative regionalnih i međunarodnih organizacija u interkulturalnom dijalogu, kao što su i Regionalno vijeće za suradnju, OSCE ili Vijeće Evrope, saopćeno je.