|

'Ujedinjenje Evrope moguće ako se države regiona potrude'

'Ujedinjenje Evrope moguće ako se države regiona potrude'
0
F
FENA
15.12.2009. u 17:48
0
komentara
0

dijeljenja
'Ujedinjenje Evrope moguće ako se države regiona potrude' Foto: Reuters
Put u Evropsku uniju vodi države jugoistočne Evrope preko konsekventne reforomske politike, a ponovno ujedinjenje Evrope može uspjeti samo ako se i države ovog regiona potrude oko aktivnog susjedstva - riječi su saveznog ministra za evropske i internacionalne poslove Republike Austrije Michaela Spindeleggera u povodu 1. regionalne konferencije UN-ove Alijanse civilizacija, koja je održana jučer u Sarajevu.
Spindelegger smatra da su za miran i stabilan region, "koji se održivo razvija", potrebni prekogranični dijalog i regionalna suradnja kao neizostavne pretpostavke.

"Austrija će ova nastojanja svojih prijatelja u zapadnom Balkanu i dalje podržavati svim snagama. Ona tu može da unese svoje historijsko iskustvo i bude partner od povjerenja“, kazao je Spindelegger, saopćeno je danas iz Ambasade Republike Austrije u BiH.

Na konferenciji u Sarajevu susreli su se predstavnici Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Srbije, Španije i Turske.

“Regionalna strategija za interkulturalni dijalog i kooperaciju u jugoistočnoj Evropi” i “Sarajevska deklaracija”, koja je usvojena na konferenciji u Sarajevu, stvaraju osnovu za pojačanu suradnju u oblastima koje se tiču mladih, u obrazovanju i medijima.

Austrija, saopćeno je iz Ambasade, želi, zajedno s partnerskim državama, pružiti podršku naročito mladima.

“Mladim ljudima u regionu potrebne su konkretne privredne i socijalne perspektive. U tom smislu, u obrazovnom sistemu treba da se učvrsti kulturna raznolikost i aktivno sudjelovanje mladih u politici i društvu”, riječi su ministra Spindeleggera.

“Mi stoga predlažemo jedan regionalni simpozij o ovoj temi da bi se ojačale mogućnosti dijaloga, efektivno sudjelovanje mladih u regionu i razvila prekogranična razmjena iskustava", dodao je.

Predviđeno je da taj simpozij bude održan u jesen 2010. godine u Sarajevu, u zajedničkoj organizaciji Austrije s partnerima u regionu.

Na ovaj način Austrija želi podržati razne inicijative regionalnih i međunarodnih organizacija u interkulturalnom dijalogu, kao što su i Regionalno vijeće za suradnju, OSCE ili Vijeće Evrope, saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.