Prilika za zaradu
39

Ujedinjeni Arapski Emirati će proizvoditi Sinopharmovu vakcinu protiv korone

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ujedinjeni Arapski Emirati započet će od aprila proizvodnju kineske vakcine Sinopharm Covid-19, što će pomoći zaljevskoj državi da ubrza planove za distribuciju vakcina širom svijeta.

Predstavnici kompanije Gulf Pharmaceutical Industries, poznate i pod imenom Julphar, rekli su da su potpisali ugovor sa abudabijskom firmom Group 42, kojim su dogovorili proizvodnju vakcina, koje su već testirane u Emiratima.

Emirati su još od septembra vakcinisali zdravstvene radnike kineskom vakcinom, te su u decembru postali prva zemlja koja je odobrila Sinopharm za opću upotrebu. Zvaničnici Emirata su kazali da je efikasnost Sinopharma 86 posto.

Upotreba kineske vakcine pomogla je Emiratima da na 100 ljudi 81 dobije vakcinu, što je nakon Izraela najbolji rezultat. U Emiratim dodatno koriste Pfizer, AstraZeneca i Sputnik V vakcine.

Međutim, stručnjaci su kritikovali netransparentnost oko uvođenja Sinopharma, navodeći nedostatak detaljnih objašnjenja rezultata efikasnosti ili recenziranih podataka.

Emirati su početkom ovog mjeseca uveli treću dozu onima koji ne uspiju da proizvedu dovoljno antitijela nakon prve dvije doze vakcine.

Najava domaće proizvodnje došla je nakon posjete kineskog ministra vanjskih poslova Qang Yia Emiratima u sklopu regionalne turneje, što je potepncijalni signal strateškog kineskog angažmana na Bliskom istoku.