Napredak
14

Ujedinjene nacije usvojile prvi sporazum o zabrani nuklearnog oružja

FENA
Više od 120 zemalja usvojilo je danas prvi sporazum u historiji o zabrani nuklearnog oružja na sastanku u sjedištu UN-a koji su bojkotirale skoro sve nuklearne sile.

Uz glasan aplauz i uzvike odobravanja, Elayne Whyte Gomez, predsjednica UN-ove konferencije na kojoj je dogovoren pravno obavezujući sporazum, objavila je rezultate "historijskog glasnja" - 122 zemlje u korist sporazuma, Holandija se usprotivila i Singapur se suzdržao.

"Uspjeli smo da posijemo prvo sjeme svijeta bez nuklearnog oružja. Mi poručujemo našoj djeci da je moguće naslijediti svijet bez nuklearnog oružja", izjavila je Whyte Gomez.

Svijet je čekao na ovu pravnu mjeru, 70 godina od izbacivanja atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki u augustu 1945. koje su okončale Drugi svjetski rat, kazala je.

Nijedna od devet zemalja za koje se zna ili vjeruje da posjeduju nuklearno oružje - Sjedinjene Držve, Rusija, Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael - nije podržala sporazum. Mnoge od njihovih saveznica također nisu prisustvovale sastanku, prenosi AP.