Povrijeđeno 4.000 osoba
6

Ujedinjene nacije pozvale na prekid nasilja u Iraku, broj mrtvih porastao na 99

M. N.
(Foto: AFP)
Ujedinjene nacije pozvale na prekid "besmislenog gubitka života" u Iraku nakon što se broj stradalih u antivladinim protestima popeo na 99.

Demonstranti kažu kako su ustali protiv nezaposlenosti, loše jave usluge i korupcije u zemlji.

"Pet dana smrti i ranjavanja. To mora stati", kazala je Jeanine Hennis-Plasschaert, čelnica UN-ove misije u Iraku.

Istakla je kako odgovorni za ubistva trebaju biti procesuirani. U posljednjim sukobima u Bagdadu ubijeno je petero ljudi. Sigurnosne snage kazale su da su koristili suzavce i oružje. Komisija za ljudska prava Parlamenta Iraka saopćila je da je najmanje 99 osoba preminulo, a blizu 4.000 ranjeno od utorak do danas.

Protesti su počeli u Bagdadu i proširili su se na jug zemlje. Ovo je najsmrtonosniji događaja otkako je IDIL poražen u Iraku 2017. godine.

U protestima je napadnuto nekoliko televizijskih stanica kao i uredi Al-Arabiye koja je u vlasništvu Saudijske Arabije. Štabovi šest različitih političkih stranaka su spaljeni.

Stopa nezaposleno u Iraku prošle godine je iznosila 7,9 posto, ali je ona duplo veća među mladima. Blizu 17 posto aktivne populacije radi na poslovima na kojima su potplaćeni ili rade povremeno. Zemlja se muči s oporavkom nakon brutalnog rata protiv IDIL-a koji je kontrolisao velike dijelove na sjeveru i zapadu zemlje 2014. godine.