|

Uhapšeno oko 500 demonstranata u Kairu

Uhapšeno oko 500 demonstranata u Kairu
0
S
SRNA
26.1.2011. u 18:13
4
komentara
0

dijeljenja
Uhapšeno oko 500 demonstranata u Kairu Foto: AP
Egipatske vlasti uhapsile su oko 500 demonstranata u posljednja dva dana tokom demonstracija čiji učesnici zahtijevaju okončanje tridesetogodišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka, izjavili su izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Kairu i gradovima širom Egipta. Danas su protesti nastavljeni u glavnom gradu i Suecu, gdje su se, prema izjavama očevidaca, dogodili sukobi između policije i demonstranata.

Bijela kuća je saopštila da njen ključni saveznik u ovom regionu treba da ukine zabranu održavanja demonstracija i ponovila da SAD podržavaju univerzalna prava Egipćana na okupljanje i slobodu govora.

Odgovarajući na pitanje da li Vašington i dalje podržava Mubaraka, portparol Bijele kuće Robert Gibs rekao je da je Egipat i dalje "blizak i važan saveznik".

"Pažljivo pratimo situaciju u Egiptu", rekao je Gibs novinarima.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je upozorilo da protesti više neće biti tolerisani i da će učesnici uličnih demonstracija biti krivično gonjeni.

U međuvremenu, državna agencija Mena citirala je premijera Ahmeda Nazifa, koji je rekao da je Vlada privržena "slobodi izražavanja legitimnim sredstvima" i dodao da je policija bila uzdržana u dosadašnjim intervencijama.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...