Jordan
0

Uhapšeno 70 salafista zbog napada na policiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedamdeset islamista uhapšeno je na sjeveru Jordana nakon žestokih protesta u kojima je povrijeđeno više desetaka osoba, uglavnom pripadnika sigurnosnih snaga, izjavio je čelnik sigurnosne službe za France Presse.

Osumnjičenici, članovi salafističkog pokreta (ultrakonzervativni suniti), uhapšeni su u petak tokom policijske racije u Zarki, gdje su izbili sukobi, i u obližnjem Rasifehu, nekoliko sati nakon što su islamistički demonstranti napali policiju, po istom izvoru.

Policija je prvo uhapsila 120 osoba, ali je poslije 50 pustila na slobodu te se trenutačno saslušava 70 osoba zbog navodne umiješanosti u sukobe u Zarki u petak, dodao je čelnik koji je htio ostati anoniman.

Po riječima člana salafističkog pokreta, kako prenosi AFP, 22 njihova čelnika su među uhapšenicima, među kojima i vođa Abdul Shahatah al-Tahawi.

Načelnik policije Hussein Majali rekao je tokom večeri da je policija intervenirala kako bi "spriječila salafiste da napadnu ljude koji su bili u kupovini“.

Socijalni i politički protesti kakvi još nisu viđeni u zemlji potresaju kraljevinu već više od tri mjeseca. Salafisti zastupaju strogi oblik sunitskog islama i vjerovanja iz rane faze islama, prenijela je Hina.