Irak
0

Uhapšeno 39 pripadnika Al-Qaide

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trideset i devet pripadnika Al-Qaide uhapšeno je u pokrajini Al-Anbar, na zapadu Iraka, u novom udaru na islamiste, izjavio je u četvrtak irački ministar unutarnjih poslova Jawad Bolani.

"Snage sigurnosti su uhapsile 39 članova Al-Qaide aktivnih u Al-Anbaru, koji su bili umiješani i u kriminalne operacije u Bagdadu i pokušavali da privuku strane borce u Irak", izjavio je ministar na konferenciji za štampu emitiranoj na državnoj televiziji.

Bolani nije dao više detalja o okolnostima i datumu ovih hapšenja. Televizija je emitirala snimke 39 uhapšenih osoba u narandžastim kombinezonima.

Radi se o drugoj raciji u redovima Al-Qaide u nekoliko dana.

Jedan zvaničnik ministarstva u subotu je rekao da su snage sigurnosti uhapsile 12 članova grupe odgovorne za napad na sirijsku katoličku katedralu u Bagdadu 31. oktobra, kada su život izgubila 44 vjernika i dva svećenika.

Jedan od njih je bio predstavljen kao vođa za Bagdad i Islamsku državu Irak, irački ogranak Al-Qaide, izvjesni Houthaifa al-Bataoui.

Houthaifa al-Bataoui je trebalo da zamijeni Manafa Abdela Rahima al-Ghawija, čije je hapšenje u martu dovelo, smatra Bagdad, do pokretanja operacija u kojima su u aprilu ubijeni politički vođa Al-Qaide u Iraku i njegov vojni zapovjednik.