Irak
0

Najmanje 39 mrtvih nakon talačke drame u crkvi u Bagdadu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 39 ljudi ubijeno je kada su pripadnici američkih i iračkih snaga ušli u katoličku crkvu u centralnom dijelu Bagdada da bi oslobodili više desetina talaca koje su zarobili naoružani militani, izjavili su danas bezbjednosni izvori.

Među ubijenima je sedam pripadnika iračkih snaga bezbjednosti i najmanje pet napadača, ali zvaničnici ističu da je većina talaca spašena.

"Sedam pripadnika snaga bezbjednosti  i 37 hrišćana ubijeno je kada su američke i iračke snage ušle u crkvu da bi oslobodili taoce", rekao je irački zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

U crkvi Naša Spasiteljka tokom večernje službe bilo je oko stotinu osoba. Očevici su rekli da se među ubijenima nalazi pet žena, sedmero djece i dva sveštenika. Prema njihovim riječima, među ranjenima je deset žena, osmero djece i sveštenik. 

Napadači su nakon upada zatražili osobađanje zarobljenih militanata iz Al Qaide.

Lokalna televizijska stanica "Al Baghdadia" javila je da je neko pozvao telefonom ovu televiziju tvrdeći da je jedan od napadača na crkvu i da je iz organizacije "Islamska iračka država", sunitske militantne grupacije kojoj pripada i Al Qaida u Iraku.

Prema pojedinim izvještajima, napadači nisu Iračani već Arapi iz drugih zemalja.