SP u Južnoj Africi
0

Uhapšeno 316 osoba iz 27 zemalja

FENA
Bheki Cele
Bheki Cele
Tristo i šesnaest osoba iz 27 zemalja uhapšeno je otkako je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, izjavio je u utorak šef južnoafričke policije Bheki Cele.

"Otkako je počeo šampionat, uhapšeno je 316 osoba zbog različitih prekršaja. Među njima je 207 južnoafričkih građana i 109 stranaca", izjavio je Cele za štampu, a prenio AFP.

"To su ujedinjene nacije kriminala", kazao je on i precizirao da uhapšene osobe dolaze iz 26 zemalja i iz Južne Afrike.

"Devedest posto hapšenja je povezano s krađama, a većina ovih slučajeva se može pripisati nemarnosti vlasnika, kad se radi o mobilnim telefonima i laptopima ostavljenim bez nadzora", precizirao je on.

Za vrijeme šampionata 225 policijskih zvaničnika iz 28 zemalja raspoređeno je u glavnom administrativnom gradu radi saradnje s južnoafričkom policijom.

"Naši uspjesi do sada mogu se pripisati sigurnosnom planu. oni su rezultat dobro planirane i učinkovite policijske organzacije, kao i rada obavještajnih službi, a ne sreće, kako bi neki htjeli da sugeriraju", kazao je Cele.

Oko 44.000 dodatnih policajaca mobilizirano je radi uspostavljanja sigurnosti na Svjetskom nogometnom šampionatu u zemlji koja ima rekordan kriminal, sa prosječno 50 ubistava dnevno.