{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Južnoafrička policija spremna za SP

F
4.6.2010. u 10:45
0
0
Južnoafrička policija spremna za SP
0
Južnoafrička policija spremna za SP
Foto: AP
Dok se navijači pripremaju za početak Svjetskog nogometnog prvenstva 11. juna, organizatori su već uložili priličan novac i vrijeme na osiguranje, posebno u zemlji koja ima vrlo visoku stopu nasilnih zločina, izvještava iz Johannesburga dopisnik Glasa Amerike.
U jednoj simulaciji, južnoafrička policija sukobljava se s "demonstrantima" ispred stadiona Ellis Park u Johannesburgu, jednoj od dvije lokacije u gradu na kojoj će se održavati takmičenje Svjetskog nogometnog prvenstva. Cilj vježbe je pripremiti policajce za jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu. Policajce se obučava da odgovore na potencijalne sigurnosne prijetnje, od političkih demonstranata pa do pobješnjelih navijača i huligana, pa čak i terorista.

Vlada Južne Afrike utrošila je skoro 200 miliona dolara na obuku policije i novu opremu, a za potrebe Svjetskoga nogometnog prvenstva planira izdvojiti čak četvrtinu svojih postrojbi, odnosno 40.000 policajaca.

Svaki od devet gradova domaćina podijeljen je u sektore, uključujući područja oko stadiona, transportna čvorišta, te hotele i turističke atrakcije. Uspostavljeni su i posebni sudovi, sa sudijama i drugim osobljem, koji će procesuirati uhićene u neredima na utakmicama i oko stadiona. Službeni izvori kažu da će to ubrzati sudske procese, kako bi se bilo kom posjetitelju prvenstva optuženom za kazneno djelo ili prekršaj moglo suditi odmah te završiti pravni proces za vrijeme trajanja SP-a.

Ministar policije Nathi Mthethwa kaže da su njegove snage počele s pripremama prije šest godina, kada je objavljeno da će Južna Afrika biti domaćin ovogodišnjeg prvenstva: "Pripremamo se još od maja 2004. godine, kada je objavljeno da ćemo biti domaćin, i s pouzdanjem tvrdimo da će ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo biti sigurno."

Nathi Mthethwa dodaje da policija sarađuje s obavještajnim agencijama iz 31 zemlje koje šalju svoje ekipe u Južnu Afriku, prvenstvo zbog mogućih terorističkih prijetnji: "Poduzimamo sve moguće mjere opreznosti protiv domaćih i međunarodnih terorističkih prijetnji. Od 2004. godine blisko sarađujemo s međunarodnim agencijama u prikupljanju informacija kako bi se spriječili potencijalni teroristički napadi."

Neka medijska izvješća sugerirala su da terorističke grupe planiraju napade za vrijeme Svjetskog prvenstva. Nathi Mthethwa kaže da su te informacije provjerene, te da su se pokazale netačnima, no dodaje da bi bilo naivno izjaviti da se teroristički napadi neće dogoditi. Ali, naglašava on, u ovom trenutku ne postoje konkretne terorističke prijetnje.

U jednoj drugoj vježbi policajci uvježbavaju rastjerivanje demonstranata koji su blokirali put prema stadionu. Šef policije Bheki Cele, koji nadgleda ovu vježbu, kaže da su njegovi ljudi već sada spremni, no dodaje da će se s pripremama i uvježbavanjem nastaviti sve do samog početka Svjetskog nogometnog prvenstva 11. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: