Njemačka
0

Uhapšeni pripadnici Al-kaide pripremali napade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trojica uhapšenih pripadnika Al-kaide u Njemačkoj pripremali su bombaške napade u autobusima ili na autobuskim stanicama, saopćili su u subotu njemački zvaničnici.

Njih trojica bili su pod prismotrom njemačkih vlasti mjesecima, ali još nisu izabrali konkretnu metu iako su eksperimentisali s eksplozivima i detonatorima uoči hapšenja, saopćili su zvaničnici, prenosi AP.

Njihov plan je bio da u gomili ljudi detoniraju bombu napunjenu metalnim šrapnelima, a napad je još bio u eksperimentalnoj fazi, saopćio je na pres konferenciji tužilac za borbu protiv terorizma Rainer Grisbaum.

Trojica osumnjičenih su jedan Marokanac, zatim Nijemac s marokanskim državljanstvom kao i Nijemac s iranskim državljanstvom.

Čovjek opisan kao njihov vođa, identifikovan samo kao Abdeladim El-K., marokanski je državljanin koji je napustio Njemačku početkom 2010. i obučavao se u kampu Al-kaide u Waziristanu u blizini afganistansko-pakistanske granice, i vratio se prošle godine da izvede napade, rekao je Grisbaum.

Njemačka policija uhapsila je u petak u Duesseldorfu i Bochumu tri navodna člana Al-kaide, a vlada je saopćila da su zemlji prijetili opasni teroristčki napadi.

Federalno tužilaštvo je navelo da su trojica ljudi, za koje se vjeruje da su članovi terorističke organizacije Osame bin Ladena, privedeni i da će biti izvedeni pred savezni sud.

Dnevnik Bild je izvjestio, pozivajući se na sigurnosne izvore, da je policija prilikom hapšenja zaplijenila veliku količinu eksploziva, uključujući aceton, nestabilnu supstancu omiljenu među ektremistima jer se lako može prokrijumčariti kroz detektore eksploziva.