Francuska
0

Uhapšeni džihadist "spreman umrijeti za stvar"

FENA
Brice Hortefeux (Foto: AFP)
Brice Hortefeux (Foto: AFP)
Jedan od pet džihadista koji su planirali ubistvo imama pariske džamije i koji su početkom sedmice uhapšeni u Francuskoj kazao je kako je "spreman da umre za stvar", izjavio je u srijedu novinarima francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux.

Osumnjičeni da pripadaju džihadističkim ograncima nakon što su se vratili iz pakistansko-afganistanskih plemenskih zona i da planiraju ubistvo imama pariske džamije Dalila Boubakeura, četiri muškarca i jedna žena uhapšeni su u ponedjeljak i utorak na aerodromu Roissy i u pariskom predgrađu, izjavio je direktor Centralne uprave unutarnjih obavještajnih službi Bernard Squarcini.

Svi "su Francuzi, djelimično alžirskog porijekla", kazao je Hortefeux. "Najmanje jedan od njih je bio u Afganistanu i vrlo je blizak s džihadističkim internetskim stranicama, dok su ostali planirali da odu u Pakistan", dodao je on.

Sumnja u ubistvo imama Boubakeura je "shvaćena ozbiljno jer je val napad koji je našu zemlju pogodio 1995. godine počeo ubistvom imama Saraouija iz džamije u ulici Myrrha", u 18. arondismanu u Parizu, podsjetio je ministar.

U tom valu islamističkih napada bilo je osam mrtvih i oko 200 ranjenih, prenio je AFP.

On je kazao kako je "službama ministarstva unutarnjih poslova odredio kao apsolutni prioritet preventivno otkrivanje i neutraliziranje ogranaka za regrutiranje boraca i mreža za logističku podršku terorističkim organizacijama".

"Zbog "realne prijetnje, koju ne treba ni potcijeniti ni precijeniti, činimo sve da se zaštitimo", ponovio je Hortefeux.

Od kraja ljeta francuska vlada ponavlja da postoji "realna teroristička prijetnja" Francuskoj.

Džihadisti koji se vraćaju iz pakistansko-afganistanskih plemenskih zona predstavljaju "glavnu brigu" evropskih državnih vlasti, doznaje se iz izvora bliskih francuskim službama.