Rusija
0

Uhapšeni članovi međunarodne kriminalne grupe

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ruska policija uhapsila je članove međunarodne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima i koja je stotine mladih žena natjerala da se bave prostitucijom u zapadnoj Evropi i Aziji obećavajući im laku zaradu.

Policija na ruskom dalekom istoku najavila je optužnice protiv tri osobe zbog trgovine ljudima, nakon istrage grčke policije. Oni su članovi velike bande koju čine ruski i grčki državljani.

Ruska istraga uslijedila je nakon što je grčka policija saopštila početkom decembra da je uhapsila 177 članova međunarodne grupe koja se bavila trafikingom, koja je većinu svojih "radnica" dovozila iz Rusije i drugih zemalja istočne Evrope.

Istražiteljica Julija Volkova iz grada Komsomolsk na Amuru prenijela je AFP-u izjave nekih žena koje su bili prisiljene da se bave prostitucijom i koje su bile seksualno roblje.

"Ruski istražitelji zaplijenili su stotine fotografija mladih žena tokom pretrage kuća ljudi iz agencije koji su regrutovali radnice", kaže Volkova.

U decembru 2009. godine 22-godišnja studentica Darija i njena prijateljica Nina, obje samohrane majke, pozvale su lokalnu agenciju za zaposlenje koja je nudila poslove u inostranstvu nakon što su vidjele oglas na televiziji u kome su se tražile žene između 18 i 30 godina da rade u inostranstvu.

Osoba koja je ih je regrutovala, žena oko 30 godina, pozvala ih je u svoj stan i uvjerila ih da ih niko neće prisiljavati da rade u seks industriji. Ona im je obećala da će raditi kao konobarice u kafiću u Izraelu i Kipru i da mogu da zarade 1 500 eura mjesečno, što je deset puta više od plate u njihovom regionu. Obje žene su odlučile da pristanu i da djecu ostave roditeljima dok se one ne vrate.
U januaru 2010. godine Darija i Nina sletjele su u Atinu putujući sa turističkim vizama, koje im je agencija uradila, jer je to bilo jednostavnije. Skoro odmah su otkrile da je njihov "posao" prostitucija i da ukoliko žele da ih oslobode moraju da plate trgovcima ljudima po 10 000 eura.

Nakon nekoliko mjeseci Nina je uspjela da pobjegne, nakon čega je otišla u ruski konzulat, koji ju je vratio kući. U međuvremenu, Dariju su zaključali i svaki dan je mučili grčki i albanski čuvari koji su tražili da im kaže gdje je otišla njena drugarica.

Ona je na kraju uspjela da zovne prijatelja u Rusiji, koji je kontaktirao policiju. Tokom operacije grčke policije Darija je oslobođena i vraćena je u Rusiju u decembru.

Prema njihovim iskazima one su morale da opslužuju oko 50 klijenata dnevno kako bi "platile dug" otmičarima.	

Oko 50 žrtava pristalo je da svjedoči. Neke od tih žena su još uvijek u inostranstvu, ali većina drugih žena neće da svjedoče.

"Dvije osobe koje su regrutovale žene uhapšene su u Kabarovsku, gradu u blizini kineske granice južno do grada Komsomolsk na Amuru", rekao je portparol lokalne istražne komisije pri ruskom tužilaštvu, Ilja Gudkov.
U gradu Amursk, 300 kilometara sjeverno od Kabarovska, tužioci su otvorili istragu protiv druge regrutne agencije koja je svoje žrtve slala u Grčku, Japan i Kinu.