300 eura dnevno ili batine
0

Djevojčice iz BiH dovodili u Pariz da kradu, tukli ih i silovali

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U zajedničkoj akciji francuske i talijanske policije uhapšeni su muškarci za koje se sumnja da su djevojčice iz Bosne i Hercegovine dovodili u Pariz i naređivali im da moraju ukrasti najmanje 300 eura dnevno. U protivnom bi bivale pretučene, silovane ili bi im kožu pržili zapaljenim cigaretama.

Djevojčice i tinejdžerke su krale novčanike i tašne u pariskom metrou i na lokacijama gdje se najčešće okupljaju turisti, javlja AP.

Vjeruje se da su organizatori mreže džeparoša zaradili i do četiri miliona eura. Glavni organizator, 58-godišnjak iz BiH, čije ime nije objavljeno, novac je trošio na luksuzne automobile i nekretnine u Italiji, te se kockao u kasinima, kazao je tužilac Jean-Claude Marin novinarima. On je uhapšen u utorak u Italiji, zajedno sa dva sina od 27 i 33 godine. Kako je Francuska tražila njihovo hapšenje, očekuje se da budu izručeni tamošnjem pravosuđu.

Ukupno je lišeno slobode 18 muškaraca pod optužbama da su djevojčice iz BiH dovodili u Pariz i tamo ih učili kako da kradu. Neke od njih su porodice "prodale" lancu džeparoša, najvećoj organizaciji te vrste ikad otkrivenoj u Parizu, objavila je policija.

Istraga u ovom slučaju pokrenuta je još 2008, nakon što su se u pariskoj policiji počeli pitati zašto toliko mladih lopova koje uhapse kažu da se prezivaju Hamidović. Vjeruje se da je to pseudonim kojim su se koristile djevojčice iz grupe.

Od početka istrage ispitano je 333 ljudi, a polovina njih je rekla da se prezivaju Hamidović. Neke od djevojčica rekle su da su mlađe od 12 godina, što po francuskom zakonu znači da ne mogu biti procesuirane. Zbog toga je policiji bilo teško da otkriju njihovu stvarnu dob.

U oktobru 2008. tri djevojčice optužile su svoje "gazde" za silovanje i torturu. Nakon toga s istim optužbama u policiju su dolazile i druge djevojčice.

Osumnjičeni bi mogli dobiti kaznu zatvora od deset godina do doživotne. Djevojčice koje su se usudile da progovore nalaze se u socijalnim ustanovama u Francuskoj. Sudbina ostalih nije poznata.