Xinjiang
0

Uhapšene 82 osobe osumnjičene za terorizam

FENA
U pokrajini Xinjiang, na zapadu Kine, od početka godine uhapšene su 82 osobe osumnjičene da su teroristi i da su planirale sabotaže tokom Ljetnih olimpijskih igara koje se u augustu održavaju u Pekingu, javili su u četvrtak kineski državni mediji.

Ovu je informaciju saopćio Chen Zhuangwei, šef policije u glavnom gradu provincije Xinjiang, tokom sastanka u srijedu posvećenog sigurnosti za vrijeme Olimpijskih igara, navodi agencija DPA pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua.

Nikakvi drugi podaci nisu dati o uhapšenima. Saopćeno je međutim da je u toj provinciji u utorak ubijeno pet "svetih ratnika" jer su se opirali hapšenju.

Kineske vlasti su tokom marta i aprila optužile dvije grupe Ujgura u provinciji Xinjiang i Tibetance na Tibetu da su planirali terorističke napade, otmice stranaca i čak samoubilačke napade za vrijeme Olimpijade.

Ujgurske i tibetanske organizacije koje djeluju u izgnanstvu optužile su međutim Peking da tvrdnje o planiranju terorističkih akcija koristi kao izgovor da bi se obračunao a disidentima u Xinjiangu i na Tibetu.

Kineske vlasti su prije dva dana naredile da se pooštre provjere na aerodromima u tim dvjema oblastima, kao i u još desetak drugih gradova.