Svijet
0

Uhapšena četvorica osumnjičenih za neuspjele napade u Londonu

NINA
Londonska policija uhapsila je danas četiri osobe u Birminghemu zbog pokušaja postavljanja bombi u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusu prošle sedmice.

Glasnogovornik Metropolitan policije potvrdio je da je jedan muškarac uhapšen dok je policija pretraživala njegov dom u Birminghemu, drugom po veličini gradu u Engleskoj.

Muškarac je pogođen mecima iz puške za uspavljivanje, a u njegovoj kući je otkriven sumnjiv paket koji proučavaju stručnjaci za eksplozivne naprave, rekao je glasnogovornik.

Ubrzo poslije te akcije uhapšena su ostala trojica na drugim adresama u Birminghemu, prenio je AP. "Operacije su u vezi s incidentima koji su se dogodili 21. jula u Londonu", rekao je glasnogovornik i dodao da je prvi uhapšeni odveden u policijsku stanicu u Londonu, dok su druga trojica zadržana u pritvoru u Birminghemu.

Iako još nema potvrde jesu li četvorica uhapšenih pokušala prošle sedmice aktivirati bombe u Londonu, BBC je prenio da je jedan od njih bombaš. U međuvremenu, britanska policija je uhapšena dvojicu muškaraca na željezničkoj postaji u središnjem Londonu, koji su namjeravali putovati linijom New Castle, na sjeveru Engleske, i Londona.

Metropolitan policija odbila je komentirati postoji li veza veza između hapšenja u Birminghemu i hapšenja na željezničkoj postaji u središnjoj Engleskoj.