Afganistan
0

Uhapšen svekar djevojke kojoj su odsječeni nos i uši

Sarajevo-x.com
Aisha
Aisha
Djevojka Aisha kojoj su odsječeni nos i uši jer je "osramotila porodicu svog supruga" zadovoljna je jer je pravda barem djelimično zadovoljena. Njen svekar Sulaiman, koji joj je držao pištolj uperen u glavu, dok su talibani unakazivali njeno lijepo lice nedavno je uhapšen, objavile su strane agencije.

Magazin Time 9. augusta na naslovnici donio je potresnu priču o sada 20-godišnjoj Afganistanki Aishi.

Njoj su odsječeni nos i uši jer je pokušala pobjeći iz pakla u kojem je živjela.

Aisha se udala kada je imala 16 godina. Njen otac ju je obećao još kada je imala osam godina i to prema običaju nazvanom "baad", odnosno običaju kojim se rješavaju sporovi između dviju posvađanih porodica.

Udala se za pripadnika talibanskog pokreta kojeg nije ni viđala, jer se "borio u Pakistanu". Živjela je u kući sa suprugovim ocem i braćom koji su je neprestano maltretirali.

Pokušala je izaći iz tog pakla, međutim, žene s kojima je dogovarala bijeg su je izdale.

Prvo je odslužila kaznu zatvora, a nakon što ju je predsjednik Hamid Karzai pomilovao vraćena je suprugu.

Talibanski sud je tada donio strašnu odluku da joj se odsjeku nos i uši. Svekar Sulaiman držao joj je pištolj uperen u glavu dok su njen suprug (kojeg je tada prvi put vidjela) i njegov brat sjekli joj nos i uši.

Sulaiman je nakon toga ponosno mještanima sela pokazivao Aishin odsječeni nos.

Djevojka je ostavljena u planinama da iskrvari i umre, no na sreću pronašli su je aktivisti jedne nevladine organizacije.

Aisha danas
Aisha danas
Aisha danas živi u Brooklynu u New Yorku. Ima potpuno novi život. Dobila je umjetni nos, koji se može skidati, a uskoro će biti podvrgnuta plastičnoj operaciji.

Njen svekar Sulaiman nalazi se u zatvoru u provinciji Urzugan.

Inače, veoma rijetko se afganistanska policija miješa kada je riječ o odlukama seljana da kazna za počinjeni zločin bude bičevanje ili kamenovanje, s obzirom da je takvo nešto dozvoljeno prema šerijatskom zakonu.

Ipak ni prema jednom zakonu nije dozvoljeno odsjecanje dijelova tijela odbjegloj nevjesti.

"Takvo nešto je protiv afganistanskog zakona, šerijatskog, protiv svakog zakona na svijetu i protiv čovječnosti. Upravo zbog toga smo Sulaimana željeli izvesti pred lice pravde", kazao je afganistanski general Juma Gul Himat, dodavši da je taliban unakazio Božje stvorenje i čak se time ponosio.

Okružni šef policije Mohammed Gul kazao je kako su Sulaimana čekali da dođe na pijacu u okrugu Chora, jer im je bilo jako teško izvesti akciju u selu.

"Trebalo bi nam 100 oklopnih vozila da odemo u to selo. Ovako smo znali da svi iz tog mjesta idu na pijacu koja se nalazi u okrugu Chora u provinciji Oruzgan. Kada se Sulaiman pojavio, policajci su ga dočekali", ispričao je Gul.

"Aisha se neće vratiti u Afganistan da svjedoči. Nećemo je dovoditi u opasnost, jer tamo joj niko ne garantuje sigurnost", kazala je Manizha Naderi, predsjednica Organizacije Žene za žene Afganistana.