Svijet
0

Uhapšen njemački "snajperista sa autoputa", odgovoran za 762 pucnjave

Klix.ba
Njemački vozač kamiona priznao je da je odgovoran za stotine pucnjava na autoputu u posljednjih pet godina. Kao razlog za pucnjavu naveo je bijes na cesti.

Policija je navela kako je ovaj 57-godišnjak odgovoran za najmanje 762 pucnjave iz vatrenog oružja na druga vozila. On sam je naveo da posebno prezire autoprijevoznike.

"Snajperista sa autoputa" uhapšen je u svom domu u oblasti Eifel, na jugozapadu Njemačke. Policija navodi kako je posjedovao čitavu zalihu oružja i 1.300 komada municije.

Predsjednik Federalnog ureda kriminalističke policije u Njemačkoj, Jörg Ziercke, navodi kako je uhapšeni muškarac naveo da su njegovi napadi prouzrokovani "mukama i frustracijom u saobraćaju". Ziercke je ovaj slučaj nazvao "jedinstvenim u kriminalističkoj historiji".

Uhapšeni muškarac radio je 12 godina kao vozač za dostavnu kompaniju Eifel. Policija ga je opisala kao "ekstremno beskrupuloznog" čovjeka koji sa lakoćom ranjava ili ubija svoje žrtve. Začudo, samo je nekolicina ljudi povrijeđena u njegovim napadima.

Njemačka nema posebnu frazu za bijes na cesti, te koristi termin iz engleskog jezika koji potiče iz SAD-a, a koristi se da opiše ljutnju ili agresivno ponašanje vozača na cesti.

Njemačka policija je četiri godine istraživala pucnjave na autoputu. Istražitelji su zaključili da je počinilac, sudeći po visini sa koje su hici ispaljeni, najvjerovatnije vozač kamiona.