Austrija
0

Uhapšen Milosav Maletić, ubica trogodišnjeg dječaka

FENA
Srbin Milosav Maletić (25), za kojim je austrijska policija raspisala međunarodnu potjernicu jer ga sumnjiči da je u Bregenzu do smrti zlostavljao trogodišnjeg sina svoje djevojke, uhapšen je u utorak u Švicarskoj.

Glavni inspektor Kriminalističke službe austrijske pokrajine Forarlberg Norbert Schwendinger je potvrdio da je Maletić uhapšen u švicarskom kantonu Apenzel-Auserhoden, tokom kontrole vozila i da nije pružao otpor policiji.

U međuvremenu je državno tužilaštvo u Feldkirchu pokrenulo istragu i protiv majke žrtve.

"Na osnovu rezultata istrage, postoji sumnja da majka nije ispunila svoju obavezu brige o djetetu", rekao je portparol tužilaštva Heinz Rush.

Treba da se razjasni da li je žena postupala suprotno djelu krivičnog zakona koji se tiče zlostavljanja maloljetnika, ili osoba koje nisu u mogućnosti da se brane, a na osnovu koga se utvrđuje krivica osobe koja ne ispunjava svoju obavezu brige o djetetu ili dozvoljava radnje koje mogu da ugroze dječije zdravlje ili tjelesni i psihički razvoj.

Austrijska policija raspisala je međunarodnu potjernicu za Maletićem, koji je osumnjičen da je u subotu u Bregenzu do smrti zlostavljao trogodišnjeg sina svoje djevojke.

Maletić, koji je bez zaposlenja, trebalo je u subotu da pripazi na mališana i njegovog šestogodišnjeg brata, nakon što je poslijepodne njihovu majku Aleksandru N. (26), koja radi u ugostiteljstvu i s kojom je u vezi pola godine, odvezao na posao, prenijeli su austrijski mediji.

Uveče oko 19.20 sati hitna pomoć i policija dobili su poziv prema kojem se u stanu u Bregenzu nalazi dijete koje ne daje znake života. Policija pretpostavlja da je poziv uputio upravo Maletić.

Ekipa Hitne pomoći je, čim je došla u stan, pokušala s reanimacijom trogodišnjeg dječaka, ali bez uspjeha.

Konstatovano je da je dijete na licu mjesta podleglo povredama koje je zadobilo, navela je štampa, koja tvrdi da je Maletić bio u stanu kada je hitna pomoć stigla, ali je pobjegao prije dolaska policije.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica, jer se pretpostavljalo da je pobjegao u Švicarsku.

Policija je i ranije znala za Maletića zbog više krivičnih djela nanošenja tjelesnih povreda, otpora državnoj vlasti i opasnih prijetnji.

Po prvim rezultatima istrage, preminuli mališan je bio teško pretučen i podlegao je povredama koje je zadobio vjerovatno od drške metle s kojom ga je tukao Maletić.

Šestogodišnji brat žrtve imao je stare povrede na tijelu, zbog čega policija pretpostavlja da su djeca često zlostavljanja, a vjeruje se i da je majka djece bila žrtva nasilja čovjeka s kojim je živjela.

Obdukcijom je utvrđeno da je mališan preminuo od povreda koje su mu nanijete prebijanjem.