Svijet
158

Uhapšen komandant vojne baze Incirlik, odnosi Turske i SAD-a sve zategnutiji

Klix.ba
Komandant vojne baze Incirlik Bekir Ercan Van uhapšen je danas u Turskoj, a prema prvim informacijama sumnjiči se da je bio jedan od vođa neuspjelog državnog udara.

Vojna baza Incirlik je stalna baza jedinicama turskog Vojnog vazduhoplovstva, kao i američke vazduhoplovne jedinice, koja se sastoji od oko 1.500 američkih vojnika i civilnih zaposlenika.

Iz te vojne baze polijeću američki vojnici koji sprovode vazdušne udare na položaje IDIL-a u Siriji i Iraku.

CNN je jučer objavio da je baza blokirana, kao i da joj je isključena električna energija. Napadi na IDIL su obustavljeni do daljnjeg jer u bazu niko ne može ući niti iz nje izaći.

Turski predsjednik Erdogan i drugi zvaničnici optužili su klerika Fethullaha Gulena za neupjeli državni udar te zatražili njegovo izručenje iz SAD.

No, pojedini visokorangirani turski zvaničnici za državni udar su optužili SAD.

Državni sekretar John Kerry insinuacije da iza državnog udara stoji SAD naziva netačnim i štetnim za odnose dvije zemlje, saopćio je njegov glasnogovornik u nedjelju.

Vojna baza Incirlik bila je u fokusu javnosti i prije nekoliko dana kada je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao da je Turska spremna bazu otvoriti i za Ruse. Ipak, Cavusoglu je kasnije tvrdio da su mediji pogrešno prenijeli njegovu izjavu.