Svijet
0

Ugušile se tri osobe na odavanju počasti umrlom papi Shenudi III

SRNA
Zvaničnik koptske crkve Anba Junus rekao je da su se tri ožalošćena ugušila danas dok su odavali počast preminulom duhovnom lideru papi Shenudi III unutar Saborne crkve Abasija u Kairu.

Lider koptskih hrišćana iz Egipta papa Shenuda III preminuo je juče u 88. godini.

Shenuda III je balzamovan i postavljen u sjedeći položaj na tron kako bi ga ožalošćeni obišli do sahrane, koja je zakazana za 20. mart.

Koptski hrišćani čine deset odsto od 80 miliona stanovnika Egipta. Poslije napada na koptske hrišćane u proteklih nekoliko godina, papa Shenuda tražio je od zvaničika da učine više i odgovore na zabrinutosti zajednice. 

Papa Shenuda bio je na čelu Koptske crkve četiri decenije. Njegov politički savjetnik Hani Aziz rekao je da je Shenuda preminuo od "zdravstvenih komplikacija i od starosti". 

On se nedavno vratio u Egipat nakon pružene medicinske pomoći u inostranstvu. 

Koptska crkva vodi porijeklo iz grupe pravoslavnih Egipćana koje je vodio patrijarh Dioskor Prvi. Sjedište crkve nalazi se u Kairu. Kopt znači "stari Egipćanin". Poznati Kopti su bili Butros Butros-Gali, generalni sekretar UN, 1992-1996. i Mihael Demitri Shalhub ili Omar Sharif, egipatski glumac.