Svijet
0

Ugledni psihijatar predložio treće vještačenje za Breivika

FENA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Jedan ugledni norveški psihijatar sugerirao je u petak da se organizira novo vještačenje za Andersa Behringa Breivika zbog konfuzije oko mentalnog zdravlja ekstremnog desničara nakon dvije zvanične ekspertize s kontradiktornim rezultatima.

Trideset i trećeg dana suđenja Breiviku za ubistvo 77 osoba prošle godine, Ulrik Fredrik Malt, profesor psihijatrije na univerzitetu u Oslu, ocijenio je vjerovatnim da je optuženi obolio od Aspergerovog sindroma, Tourettovog sindroma i narcizma.

Aspergerov sindrom je jedan oblik autizma koji karakterizira manjak empatije, dok je Tourettov sindrom neurološki poremećaj obilježen tikovima, što bi moglo objasniti, smatra on, jedva primjetne Breivikove osmijehe.

Ovi poremećaji ličnosti ne potiču od psihoze, koja je sinonim za krivičnu neodgovornost, ako suci na kraju usvoje takvu dijagnozu.

Profesor Malt je ostavio otvorenu mogućnost da se radi o krivičnoj neodgovornosti i precizirao kako nije isključio da Breivik pati od "paranoidne psihoze".

Njegovo svjedočenje, najduže otkako je počelo suđenje 16. aprila, djelimično je ili potpuno suprotno zvaničnim procjenama dviju psihijatrijskih ekipa.

Prva ekspertiza je prošle godine zaključila da je Breivik psihotičan i da boluje od "paranoidne šizofrenije".

Nakon što je zaključak izazvao veliko negodovanje javnosti, pravosuđe je naredilo drugo vještačenje, koje nije otkrilo nikakav znak psihoze nego je ocijenilo da je Breivik "asocijalan" i "narcisoidan".

Ako bude proglašen krivično neodgovornim, Breivik bi bio smješten na psihijatrijsku kliniku, moguće doživotno. Ako je krivično odgovoran, mogao bio dobiti kaznu od 21 godine zatvora koja bi mogla biti produžena onoliko dugo koliko Breivik bude smatran opasnim.

Suci treba da riješe ovo pitanje u presudi koja se očekuje 20. jula i 24. augusta.