{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Breivik: Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran

F
20.4.2012. u 21:21
1
13
Breivik: Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran
1
Breivik: Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Behring Breivik, kojem se u Oslu sudi za ubistvo 77 osoba prošle godine u Norveškoj, petog je dana suđenja, rekao da nije "psihijatrijski slučaj" i zatražio da bude kazneno odgovoran za hladnokrvna ubistva koja je opisao potanko i bez vidljivih osjećaja, objavile su u petak agencije.
"Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran", rekao je Breivik na suđenju. "Kad se vidi nešto tako ekstremno, može se pomisliti da je riječ o ludilu, no nužno je razlikovati politički ekstremizam od ludila u kliničkom smislu te riječi", izjavio je.

Breivik je ubio 69 osoba na otoku Utoyi na kojem se održavao skup mladeži norveške vladajuće Laburističke stranke, nakon što je u kvartu Osla u kojoj se nalaze institucije vlade ostavio bombu u kombiju u čijoj je eksploziji poginulo osam osoba.

"Bio sam gotovo prestravljen. Užasno sam se bojao. Zapravo to nisam želio učiniti", ispričao je, govoreći o dolasku na otok u policijskoj odori i s puno oružja. Ubrzo potom je počeo pucati, ubivši stražara, policajca koji nije bio na dužnosti i direktoricu kampa Monicu Bosei.

"Podigao sam ruku i pucao mu u glavu", opisao je Breivik na sudu svoje prvo ubistvo. "Neki su se pravili mrtvi i njih sam morao dokrajčiti hicem u glavu", nastavio je.

Stanje mentalnog zdravlja desničarskog ekstremista, koji je u prvom psihijatrijskom vještačenju proglašen nesposobnim da za svoja zlodjela kazneno odgovara, da bi drugo vještačenje pobilo taj zaključak, ključno je pitanje sudskog postupka koji je počeo u ponedjeljak i trajat će 2,5 mjeseci.

Bude li proglašen nesposobnim za kaznenu odgovornost, prijeti mu doživotni boravak u psihijatrijskoj ustanovi, a u slučaju kaznene odgovornosti mogao bi dobiti maksimalnih 21 godinu zatvora, što se može produljivati onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim za društvo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: