Svijet
1

Ugašen Al Kaidin profil na Twitteru

Klix.ba
Nakon što je pokrenut pod krinkom web-stranice Shamukh al-Islam, zvanični Twitter profil terorističke organizacije Al Kaida, @shomokhalislam, ugašen je nakon samo 50 tvitova.

Do gašenja je došlo samo nekoliko sati nakon prijave, a iz Twittera ne navode zašto su dozvolili da profil bude aktivan danima.

Odluka o gašenju profila Shamukh al-Islama došla je nakon što su mediji objavili da se Twitter ne želi izjasniti zašto je profil i dalje aktivan.

"Mi ne komentarišemo o profilima pojedinaca, iz sigurnosnih razloga, ali i zaštite privatnosti", rekao je Nu Wexler, glasnogovornik Twittera.

Wexler navodi da je profil @shomokhalislam suspendovan nakon što je počeo tvitati nove informacije o napadima te opravdanja za njih.

Profil nije bio zaključan niti ograničen, a pratili su ga pretežno novinari i znatiželjnici.

Neki od postova, prevedeni na engleski jezik, bili su obrazloženja operacija te vjerski dekreti i linkovi na web-stranicu Shamukh al-Islam i YouTube.

Da je nastavio raditi, profil bi vjerovatno postao predmet intenzivnog nadzora obavještajnih službi.

Prije gašenje profila, analitičari terorizma spekulirali su kako se najvjerovatnije radi o promjeni strategije zloglasno šifrirane terorističke organizacije.

Uprkos previranjima između različitih ogranaka Al Kaide, njihov administrator na Twitteru zatražio je da ostane neutralan i fokusiran na širenje poruka organizacije.

Također, Twitter je organizaciji mogao poslužiti za distribuciju naređenja ili različitih objava.

Teroristi su prekršili i pravila o prijetećem ponašanju i nasilju.