Italija
0

Udovice demonstriraju nakon samoubistva njihovih muževa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Udovica jednog čovjeka koji je zbog ekonomske krize pao u očaj i spalio se pred jednom agencijom državnog trezora organizirala je u petak demonstracije u Bolonji, dan poslije uzimanja talaca u jednoj drugoj agenciji.

"Moj suprug ne bi nikada učinio nešto takvo. Spalio se ispred državnog trezora.Trebalo bi da si postave neka pitanja i nama daju neke odgovore", izjavila je za štampu Tiziana Marrone.

"Ovo su demonstracije kako bismo se sjetili onih koji su se ubili, ljudi koji napuštaju porodice u najvećem očaju, a ne zato što to žele", objasnila je ona.

Šef vlade Mario Monti proveo je teške mjere štednje kako bi se borio protiv velikog duga svoje zemlje u kojoj vlada ekonomska recesija.

Stotinjak osoba je učestvovalo u demonstracijama u Bolonji gdje se Giuseppe Campagnello spalio 28. marta, što je šokiralo Italiju.

Stopa samoubistava u Italiji povećala se na sedam samoubistava na 100.000 stanovnika, dok je stopa nezaposlenosti dostigla 9,8 posto u martu. Prema podacima sindikata CGIA, 32 obrtnika i preduzimača su se ubila u Italiji od početka godine zbog krize.

U četvrtak je jedan čovjek uzeo za taoca jednog zaposlenika talijanske financijske agencije u Bergamu i zaprijetio da će izvršiti samoubistvo kako bi privukao pažnju. Nakon šest sati pregovaranja s policijom, on se predao i odveden je u zatvor.