Svijet
0

Italijanka se ubila zbog umanjenja penzije

SRNA
Jedna 78-godišnja Italijanka skočila je sa balkona na četvrtom spratu nakon što je vidjela da joj je smanjena penzija, saopštila je policija.

Vlasti su nedavno smanjile njenu penziju sa 800 na 600 eura i ona je postala opsjednuta brigom da neće moći da sastavi kraj sa krajem, rekla su njena djeca lokalnoj policiji u gradu Gela, na jugu Sicilije.

U Italiji su postali redovni slučajevi suicida u vezi sa ekonomskim nevoljama u zemlji koja se bori sa recesijom, rastućom nezaposlenosti i teškim mjerama štednje.

Prošle sedmice, dva muškarca su se zapalila u sjevernoj Italiji u dva odvojena slučaja zbog finansijskih problema. Oba su preživjela, ali jedan sa teškim opekotinama.

U  predgrađu Rima u ponedjeljak , objesio se majstor za okvirove slika. On je u oproštajnoj poruci   rekao da to  čini zbog "prevelikih ekonomskih problema", koje ne može da riješi.

Vlada pokušava da oživi privredni rast, ali je posvećena planu štednje nakon što je za dlaku izbjegla dužničku krizu u stilu Grčke krajem prošle godine.

 Vlada je uvela niz mjera uključujući smanjenje potrošnje, povećanje poreza i reformu penzija i sada pokušava da "progura" reforme tržišta rada prema kojima će poslodavci moći lakše da otpuštaju radnike.