Svijet
49

Udar na poreski raj: Razotkriven tajni svijet utajivača poreza

Klix.ba
Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ICIJ, koji okuplja novinare iz 46 zemalja, otkrio je 2,5 miliona dokumenata koji predstavljaju ogroman udar na poreski raj.

Otkriveni su utajivači poreza širom svijeta, tačnije 120.000 offshore kompanija i fondova, kao i 130.000 osoba koje su skrile milione na tajne račune i tako godinama izbjegavali plaćanje poreza. Dostavljeni su podaci o tajnim dogovorima političara i finansijskih moćnika iz više od 170 zemalja.

Dosad otkrivene informacije samo su početak akcije anonimnih izvora na razotkrivanju fiktivnih firmi na Djevičanskim otocima i drugim pogodnim lokacijama.

Curenje dva miliona e-mailova i drugih dokumenata moglo bi izazvati udar na offshore trgovinu širom svijeta. Procjenjuje se da su bogati pojedinci sklonili oko 32 triliona dolara u poreznim oazama.

Naprimjer, Jean-Jacques Augier, bliski prijatelj francuskog predsjednika Françoisa Hollandea i jedan od sponzora njegove kampanje, bio je prisiljen da javno identificira svog kineskog poslovnog partnera. To je dovelo i Hollandea u finansijski skandal, jer je njegov nekadašnji ministar više od 20 godina skrivao račun u švicarskoj banci i neprestano lagao o tome.

Ova imena otkrio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ICIJ. Objavili su kako su im u analizi podataka pomagali kolege novinari The Guardiana i BBC-ja u Velikoj Britaniji, Le Mondea u Francuskoj, Süddeutsche Zeitunga i Norddeutscher Rundfunka u Njemačkoj, The Washington Posta u SAD-u, Canadian Broadcasting Corporation (CBC) u Kanadi te još 31 medijski partner širom svijeta.

Navođenje imena moglo bi prilično uzdrmati samopouzdanje među najbogatijim ljudima svijeta, kada shvate da više ne mogu skrivati svoja bogatstva od vlade i susjeda.

Široki spektar državnih zvaničnika i bogatih porodica identificiran je u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, Indiji, Pakistanu, Iranu, Kini, Tajlandu i bivšim komunističkim zemljama. Guardian ukazuje kako su njihove tajne kompanije uglavnom smještene na Djevičanskim otocima.

Neka od imena koja dokumenti otkrivaju su spomenuti Jean-Jacques Augier te nekadašnji mongolski ministar finansija Bayartsogt Sangajav, azerbejdžanski predsjednik Hassan Gozal i njegova porodica, supruga zamjenika ruskog premijera Olga Shuvalova, suprug kanadske senatorice Tony Merchant, kćerka filipinskog diktatora Maria Imelda Marcos Manotoc, najbogatija španska kolekcionarka umjetnosti baronica Carmen Thyssen-Bornemisza i supruga ozloglašenog trgovca naftom Denise Rich i mnogi drugi.

U karipskoj mikrodržavi nalazi se gotovo milion offshore kompanija, a identiteti vlasnika nisu nikada otkriveni. Čak ni državni regulatori finansija ne znaju ko stoji iza njih. Oslobođene poreza, ove kompanije svojim klijentima pružaju zakonitu privatnost.

Poređenja radi, WikiLeaks je izazvao oluju kontroverzi 2010. kada je povukao gotovo dva gigabajta tajnih podataka američke vojske i diplomatije. Podaci do kojih se sada došlo "teški" su 200 gigabajta i obuhvataju globalne transakcije u više od deset proteklih godina.