Svijet
1

Novinari objavljuju tajne račune utjecajnih i poznatih osoba

SRNA
Međunarodni konzorcijum novinara istraživača najavio je da će objelodaniti sve tajne tzv. offshore zona, odnosno račune utjecajnih i poznatih osoba, što je izazvalo paniku u finansijskim krugovima.

Ako započne rat protiv offshore zona, u provaliju će poletjeti ne samo mnogi političari i finansijeri, već i finansijski model s kraja 20. stoljeća, upozoravaju eksperti.

Netransparentnost transnacionalnog biznisa i predstavnika finansijske i političke elite izazivaju sve veći gnjev. Mnogi traže da se osvijetli naličje svjetske ekonomije.

Novinari istražioci pustili su u informativni prostor cijelu "korpu" prljavog veša, objavivši da imaju dva i po miliona dokumenata o djelatnosti oko 120 hiljada offshore kompanija Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Na udaru su građani iz 170 država svijeta!

Mnogi zaključuju da vlasnici kompanija nemaju više gdje da efikasno sakriju novac. Ali, eksperti tvrde suprotno.

Offshore zone, koje su otkrivene, radile su neprofesionalno. Ipak, postoje offshore tehnologije koje omogućavaju da se čovjek uopšte ne otkrije.

Na Kipru kompanija može da bude registrovana na neke direktore. Realnom vlasinku se daje prazan formular, koji su potpisali baš ti direktori, u koji treba upisati ime čovjeka kome će biti predati aktivi u slučaju potrebe.

Vodeće države su napravile offshore zone za rješavanje bar tri zadatka: to je mjesto gdje može da se sakrije novac od oporezivanja, to je instrument konkurencije za velike kompanije i, radeći putem offshorea, smanjuju se troškovi i pojeftinjuju izvoz.

Jasno je da mnoga društva negoduju protiv offshorea, pa je najvažnije da situacija bude razriješena i da sve zone mogu da budu zatvorene za pola godine do godinu i po.

Ipak, upozoravaju ekonomski nalitičari, vlade koje se same po sebi nalaze u tijesnoj vezi sa finansijskom oligarhijom, ne žele to da učine.

Mnogi, pak, smatraju da će, prije ili kasnije, offshore zone morati da budu uništene - u protivnom će one uništiti međunarodnu ekonomiju.