Svijet
19

Učiteljice u Brazilu se ne mogu zaposliti bez urednog ginekološkog nalaza ili dokaza da su djevice

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Žene u Sao Paulu protestuju protiv bizarne politike koja od učiteljica, prije nego ih prime na posao, zahtijeva da donesu nalaz papa testa kojim potvrđuju da su zdrave ili pak dokaz o tome kako nisu bile seksualno aktivne.

Obrazovni sistem u Brazilu od žena koje žele da se zaposle kao učiteljice traži da donesu nalaz papa testa kao dokaz za to da su potpuno zdrave, da nisu pozitivne ni na jednu vrstu HPV virusa, te da nemaju nijedan oblik tumora ili znak zloćudnih promjena.

Ukoliko su pak djevice, onda moraju donijeti liječničku potvrdu o tome kako dosad nisu bile seksualno aktivne.

Pored toga, od žena se traži da donesu i nalaz kolposkopije (vrste vizualnog pregleda) kojim se utvrđuje eventualno prisustvo određenih ginekoloških promjena i bolesti.

Gradske vlasti u Sao Paulu se ovime zapravo žele uvjeriti kako su žene koje se zapošljavaju kao učiteljice "u dobrom zdravstvenom stanju", te da, u slučaju bolesti, "neće dugo odsustvovati s posla".

Navodno i ostali poslovi u državnom sektoru uključuju slična pravila, no Brazilke ističu kako se radi o "odvratnoj invaziji na nečiju privatnost".

"Ovime se direktno krše ženska prava. Radi se o vrlo privatnoj informaciji koju svaka žena ima pravo da zadrži za sebe, ukoliko to želi. Apsurdno je nastaviti sa ovakvim zahtjevima", kazala je za AP Ana Paula de Oliveira Castro, aktivistica iz Sao Paula.

Protesti na ulicama u Sao Paulu su počeli u petak nakon što je jedna 27-godišnjakinja medijima ispričala kako se "osjećala posramljeno i poniženo kad je od doktora morala tražiti potvrdu o tome da je još uvijek nevina".

Gradske vlasti se još uvijek nisu oglasile o tome koji je sljedeći korak i da li će uopšte doći do promjene ovih pravila.