Nakon smrti djece
363

FOTO+VIDEO / Učiteljica postala snajperista i osvećuje se Assadovim vojnicima

Klix.ba
U kožnim čizmama sa visokom petom i zlatnim narukvicama, Guevara, kako je zovu njeni saborci, je posljednja osoba za koju biste očekivali da će se nalaziti u samom centru civilnog rata u Siriji. Međutim, ova bivša učiteljica engleskog jezika je pronašla novu slavu na ulicama Alepa, gdje je većina ljudi jednostavno naziva ženom snajperistom.

Guevara, nazvana prema argentinskom revolucionaru, mirno sjedi u ruševinama Alepa i vreba svoje mete – vojnike predsjednika Bashara al-Assada.

Iako odlazak na prve borbene linije i nije prihvatljivo ponašanje za jednu ženu u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, tridesetak muškaraca i dječaka u njenoj grupi kažu da je ona zaslužila svoje mjesto među njima.

"Kada vidim da je ubijen neko od mojih prijatelja iz grupe, osjećam da moram uzeti oružje i osvetiti se", kaže Guevara.

Ovu 36-godišnjakinju motiviše smrt njene djece, 10-godišnje kćerke i 7-godišnjeg sina, koji su prije nekoliko mjeseci ubijeni u zračnom napadu, prenosi Daily Mail.

Kako kaže, sada osjeća potrebu da ubija vladine vojnike. Njen posao zahtijeva strpljenje, brzinu i inteligenciju. Guevara nekada provede i po nekoliko sati na jednom mjestu čekajući vojnike da izađu na ulice. Sa svojih pozicija posmatra ljude na ulicama, ali puca samo onda kada se u blizini ne nalaze civili.

"Osjećam se dobro nakon svakog pogotka. Iako ne znam jesam li ih ubila ili ne, kad god pogodim nekog vojnika obradujem se", kaže Guevara.

Iako kaže da ju je borba na ulicama Alepa očvrsnula, Guevara priznaje da se često tokom noći budi uplakana zbog smrti svoje djece.