{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ova žena je među najtraženijim teroristima za kojima FBI traga

3.5.2013. u 08:54
0
5
Ova žena je među najtraženijim teroristima za kojima FBI traga
0
Ova žena je među najtraženijim teroristima za kojima FBI traga
Joanne Chesimard koja je osuđena za ubistvo policijskog službenika u New Jerseyu prije 40 godina, postala je prva žena koja se nalazi na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista.
Chesimard je odbjegli član militantne grupe koja se zove Black Liberation Army (BLA), a iz zatvora je pobjegla 1979. godine uz pomoć svojih saučesnika.

Osim što je dodao njeno ime na listu, FBI je objavio da će onaj ko uhvati ovu ženu i vrati je u zatvor dobiti nagradu od dva miliona dolara.

Chesimard, koja je osuđena 1973. godine zbog ubistva državnog policajca Wernera Foerstera, živi na Cubi pod imenom Assata Shakur, tvrde u FBI-u.

"Ona uživa u slobodi uprkos strašnom zločinu koji je počinila. Ovaj slučaj je naša otvorena rana", rekao je policijski službenik Colonel Rick Fuentes.

BLA je odgovorna za ubistva više desetaka policajaca 1970-ih i 1980-ih godina.

Chesimard je ubila policajca ispalivši mu u glavu dva metka kada je zaustavio na cesti radi redovne kontrole.

Nakon što je pobjegla iz zatvora živjela je u sigurnim kućama u New Jerseyu, a potom je 1984. godine otišla na Cubu, kažu u FBI-u. Tamo je razvijala antiameričku propagandu pozivajući na revoluciju i terorizam, a pretpostavlja se da je uvezana i s međunarodnim terorističkim organizacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: