Apartheid u Norveškoj
0

Učenici podijeljeni u učionice po nacionalnosti

Sarajevo-x.com
Zvaničnici srednje škole Bjerke Upper u Norveškoj optuženi su za apartheid nakon što su podijelili učionice i razrede po etničkoj pripadnosti učenika, izvještava Telegraph. Jedan razred se sastoji samo od učenika čiji su roditelji emigranti. Ova vijest je mnoge uzdrmala, jer takva praksa nije odobrena.

Šef obrazovnog programa, Torger Odegaard iz Konzervativne stranke rekao je da je šokiran ovim vijestima i da je naredio istraživanje u ovom slučaju, prenosi Huffington Post.

Direktor škole brani odluku činjenicom da je sve manje bijelih etničkih Norvežana, da su oni manjina i napuštaju školu zbog sve više emigranata.

"Ovu odluku smo donijeli zato što se mnogi norveški učenici sele u druge škole, jer je u našoj školi visok procent učenika iz drugih nacija. Oni su manjina i zato su se selili", izjavio je direktor škole Gro Flaten.

Ova kontroverzna odluka donesena je u vrijeme kada se najviše raspravlja o emigrantima koji su došli u zemlju nakon 90-ih i nezaposlenosti koja je u porastu. Emigranti danas čine 28 posto populacije u Oslu.