Britanski premijer Cameron
0

"Ubistvo Bin Ladena je olakšanje za svijet"

FENA
David Cameron (Foto: PA)
David Cameron (Foto: PA)
Prva reagiranja svjetskih dužnosnika na vijest o ubistvu lidera terorističke mreže Al-Qaide Osame bin Ladena svode se na komentare da je ovaj događaj "veliko olakšanje" za cijeli svijet te da predstavlja "glasan trijumf" za vlasti u Washingtonu i njihove saveznike.

"Osama bin Laden odgovoran je za najteži teroristički zločin koji je svijet vidio - za napad 11. septembra 2001. i mnogo drugih napada u kojima su izgubljene tisuće života, većinom Britanaca", rekao je britanski premijer David Cameron.

"Veliki je uspjeh što je Bin Laden pronađen i što više neće moći provoditi svoj terorizam širom svijeta. Vijest da je mrtav donijet će veliko olakšanje narodima diljem svijeta", smatra Cameron.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je SAD zbog ubistva Bin Ladena, rekavši da ono predstavlja "glasan trijumf" za Washington i njegove saveznike.

"Ovo je trijumf pravde, slobode i vrijednosti koje, rame uz rame, dijele demokratske nacije u borbi protiv terorizma", naveo je izraelski premijer u saopćenju, prenose agencije.

Osamu bin Ladena, vođu terorističke mreže Al-Qaide i organizatora napada na New York i Washington 11. septembra 2001., u kojima je poginulo najmanje 3.000 ljudi, ubile su u pakistanskom gradu Abotabatu, 100 kilometara od Islamabada, udružene američke i pakistanske snage.