Svijet
0

Ubijeno pet sirijskih novinara u artiljerijskim napadima vladinih snaga

SRNA
Pet sirijskih novinara ubijeno je u artiljerijskim napadima vladinih snaga dok su izvještavali o sve većim sukobima u ovoj zemlji, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

Medijski radnici ubijeni su u dva odvojena incidenta u Damasku i Homsu, navodi se u saopštenju organizacije sa sjedištem u SAD-u.

Među žrtvama su tri novinara medijske kuće Sham News, koji su poginuli 27. maja, dok su snimali sukobe u okrugu Al Midan, u Damasku. Njihova kompanija navodi da su novinari nastradali kada je njihovu zgradu pogodila granata ispaljena sa položaja vladinih snaga.

Sham News je izvijestio Komitet za zaštitu novinara da vjeruje da su obavještajni agenti javili snagama bezbjednosti gdje se nalaze novinari.

Tijela nastradalih medijskih radnika još nisu predata njihovim porodicama. Sham News je objavio hiljade video snimaka o ustanku protiv predsjednika Bašara Al Asada od početka nemira u martu prošle godine. Ove snimke često koriste strani mediji.

Dan kasnije, 28. maja, u Homsu su poginuli jedan slobodi izvještač i njegov kamerman, tokom artiljerijskog napada vladinih snaga na okrug Safsafa.

Najmanje devet lokalnih i stranih novinara poginulo je u Siriji od novembra, a u najmanje šest slučajeva sumnja se na namjerna dejstva vladinih snaga, navodi se u saopštenju Komiteta za zaštitu novinara.