Svijet
0

Ubijeno dvoje terorista u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvoje terorista ubijeno je u petak u napadu pakistanskih snaga na skrovište ekstremista u predgrađu Miranshaha u Sjevernom Waziristanu, koji se nalazi uz granicu s Afganistanom i predstavlja uporište afganistanskih talibana i Al-Qaide, saopćili su zvaničnici.

"U toku je intenzivna razmjena vatre između terorista i snaga sigurnosti", rekao je Reutersu pakistanski obavještajni zvaničnik.

Pakistanska armija je u oktobru u susjednom Južnom Waziristanu pokrenula ofanzivu na pakistanske talibane povezane s Al-Qaidom koji su vršili napade na teritoriji Pakistana.

Američki ministar odbrane Robert Gates nalazi se u posjeti Pakistanu kako bi ubjedio njegove lidere da prošire vojnu kampanju na afganistanske teroriste koji stalno prelaze granicu i bore se protiv američkih vojnika u Afganistanu.

Gates je u petak pohvalio uspjeh pakistanske vojske u borbi protiv terorista od početka ove godine i apelovao na nju da izvrši pritisak i na afganistanske terorističke frakcije.

"Afganistan i Pakistan će uspjeti da se oslobode ove prijetnje samo ako izvrše pritisak na teroriste s obje strane granice", rekao je on.

Ali uprkos pritisku SAD-a, pakistanska vojska je u četvrtak odbacila mogućnost pokretanja nove ofanzive u Sjevernom Waziristanu u ovoj godini, javio je Reuters.