Pakistan
0

U sukobima snaga sigurnosti i talibana ubijeno 16 osoba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje 16 osoba je ubijeno u sukobu pakistanskih snaga sigurnosti i talibanskih pobunjenika, koji je izbio nakon što su pobunjenici napali vojni punkt i konvoj na sjeverozapadu Pakistana, saopćile su lokalne vlasti u ponedjeljak.

Pakistanske snage su proteklih dana intenzivirale napade na pripadnike Al-Qaide u Bajauru, plemenskoj oblasti na granici s Afganistanom, prenosi Reuters.

"Najnoviji sukob izbio je u nedjelju popodne u pobunjeničkom uporištu Wara Mamun i trajao je do ponoći", izjavio je predstavnik lokalne vlade Abdoul Malik.

"Talibani su napali naš kontrolni punkt i konvoj i uzvratili smo paljbom s kopna i iz zraka", rekao je Malik, dodavši da su u sukobu učestvovali i vojni helikopteri.

Prema njegovim riječima, u okršaju je poginulo 15 talibana i jedan vojnik, dok je 10 pobunjenika ranjeno.

Pakistanski talibani su demantovali navode da je njihov lider Hakimullah Mehsud ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Pakistanska vojska je prethodno saopćila kako provjerava izvještaj da je Hakimullah preminuo od rana zadobijenih u napadu 17. januara i da je sahranjen u plemenskoj oblasti Orakzai, na sjeverozapadu zemlje.

Vojska je 2008. godine izvela sveobuhvatnu ofanzivu u Bajauru i poslije višemjesečnih sukoba proglasila to područje očišćenim od pobunjenika.

U napadu bombaša samoubice u subotu blizu kontrolnog punkta u Kunaru, glavnom gradu te oblasti, život je izgubilo14 osoba.

Bajaur je dugo bio područje u koje su se infiltrirali ekstremisti iz susjednog Afganistana.

SAD traže od Islamabada da očisti uporišta ekstremista na sjeverozapadu zemlje, iz kojih talibani organizuju pobunu u Afganistanu, a Al-Qaida planira i izvodi napade.

Američka vojska je pojačala napade bespilotnim letjelicama na položaje ekstremista na pakistanskoj teritoriji, pošto je u napadu bombaša samoubice 30. decembra u istočnoj afganistanskoj pokrajino Khost poginulo sedam pripadnika Centralne obavještajne agencije.

Pakistanci su ogorčeni zbog tih napada, jer tvrde da u njima često stradaju civili i da predstavljaju kršenje suvereniteta zemlje.