Čečenija
0

Ubijeni svi pobunjenici koji su napali parlament

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Operacija snaga sigurnosti protiv pobunjenika koji su u utorak napali parlament u nemirnoj ruskoj republici Čečeniji je okončana, a u sukobu je ubijeno desetak ljudi, izvijestili su ruski mediji.

Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov izjavio je da su snage sigurnosti ubile sve napadače.

Prema prvim izvještajima, u okršaju su poginula sva četiri pobunjenika, četiri policajaca i dva radnika osiguranja, a ranjeno je desetak policajaca, prenose agencije pozivajući se na izvore iz policije i čečenskog ministarstva unutarnjih poslova.

Zamjenik čečenskog ministra policije Roman Edilov odbacio je navode da su napadači uzeli taoce.

Agencije su prenijele da je bombaš samoubojica digao sebe u zrak ispred kompleksa parlamenta u trenutku kada su poslanici dolazili na posao, dok su ostali napadači upali u zgradu i otvorili vatru na policiju i radnike osiguranja.

Pucnjava se čula i iz kabineta predsjednika parlamenta Dukuvaha Abdurahmanova, koji je, kako se čini, bio cilj ovoga napada.

Na mjesto napada brzo su stigle specijalne snage policije i blokirale cijelo središte Groznog, a parlament je evakuiran.

Ruski ministar policije Rašid Nurgalijev održao je u Groznom hitan sastanak s Kadirovim.

Ovo je drugi ovakav incident u proteklih nekoliko mjeseci u Čečeniji. U augustu je nekoliko bombaša samoubojica izvelo napad u Centroju, rodnom selu proruskoga predsjednika Kadirova.

U Čečeniji su vođena dva separatistička rata 1990-ih i početkom 2000-ih godina. U regiji je relativno mirno otkad je na vlasti Kadirov, bivši pobunjenik koji je postao saveznik Kremlja.