Nakon prijetnji
10

Ubijena Meksikanka koja je predvodila 600 porodica u potrazi za njihovim nestalim članovima

Klix.ba
Miriam Rodriguez Martinez (Foto: EPA)
Miriam Rodriguez Martinez (Foto: EPA)
Meksička biznismenka koja je bila voditeljica grupe od 600 porodica u potrazi za njihovim nestalim članovima je ubijena, javlja BBC.

Miriam Rodriguez Martinez je ubijena u njenom domu u gradu San Fernandu koji se nalazi u državi Tamaulipas. Bila je poznata po uspješnoj istrazi kidnapovanja i ubistva svoje kćerke, koje je izvršio lokalni narkokartel pod nazivom Zetas. Informacije koje je ustupila policiji su dovele do hapšenja članova zloglasnog kartela.

Ipak, u martu je jedan član bande pobjegao iz zatvora, a potom je Miriam počela primati prijetnje. Njene kolege su otkrile da je zatražila policijsku zaštitu, ali da su njeni zahtjevi ignorisani.

Meksička komisija za ljudska prava je izdala saopćenje u kojem je osudila njeno ubistvo te pozvala na istragu.

Rodriguez je osnovala lokalni kolektiv u svom gradu za porodice koje su bile žrtve nasilja. To je učinila nakon otmice i ubistva svoje kćerke 2012. godine. Ona je uspjela pronaći tijelo svoje kćerke u tajnoj grobnici, a njene ubice "poslati" iza rešetaka.

Također, osujetila je pokušaj otmice svog muža kada je svojim automobilom krenula u potjeru za članovima kartela Zetas, a u isto vrijeme je obavijestila vojsku koja ih je uhapsila.

Grupa koju je osnovala je dio šireg pokreta koji je procvjetao nakon nestanka 43 osobe u oktobru 2014. godine u Ayotzinapi u jugozapadnoj državi Guerrero.

Frustrirane nedostatkom pomoći vlade, porodice su pokrenule vlastite potrage, a članovi su počeli pohađati časove forenzičke antropologije, arheologije i zakona, kupili su opremu, a postali su i eksperti za identifikaciju grobnica i kostiju. U zemlji trenutno postoji najmanje 13 takvih grupa.

Administracija bivšeg predsjednika Felipea Calderona je koristila sigurnosne snage Meksika za borbu protiv narkokartela. Tokom desetogodišnjeg "rata" su zabilježene hiljade žrtava.