Pucnjava u Teksasu
3

VIDEO / Ubijen najučinkovitiji snajperista američke vojske u historiji

Klix.ba
Chris Kyle, bivši pripadnik elitne američke mornaričke jedinice SEAL, koji je sa 160 potvrđenih pogodaka bio poznat kao najučinkovitiji snajperista američke vojske u historiji, je zajedno sa još jednim čovjekom ubijen jučer u streljani u okrugu Erath. Policija je već uhapsila počinioca ovog zločina.

Kyle, koji je učestvovao u svakoj većoj vojnoj operaciji tokom rata u Iraku, je ubijen u streljani Rough Creek Lodge, koja se nalazi oko 85 kilometara od Fort Wortha u američkoj saveznoj državi Teksas.

Druga žrtva je identifikovana kao 35-godišnji Chad Littlefield iz Midlothiana. Policija je uhapsila 25-godišnjeg Eddieja Routha.

Rečeno je da je Routh, bivši marinac koji je patio od sindroma posttraumatskog stresa, ubio Kylea i Littlefielda oko 15:30 sati po lokalnom vremenu.

Otkako je napustio američku vojsku Kyle je aktivno pomagao ostalim vojnim veteranima koji su patili od sindroma posttraumatskog stresa, prenosi WFAA.

"Ovo je zaista tužno. Naša fondacija FITCO Cares, ova zemlja i njegova porodica su izgubili predanog oca i muža, nevjerovatnog patriotu i heroja", rekao je Travis Cox, direktor fondacije FITCO Cares, koja je pomagala veteranima američke vojske, a u čijem je osnivanju učestvovao i Kyle.

Dok je služio u Iraku, pobunjenici su nudili nagradu za njegov život, jer je bio nevjerovatno precizan i smrtonosan sa snajperom. Kyle je prošle godine izdao i knjigu "American Sniper", u kojoj je opisao svoje dane u Iraku, gdje je dva puta ranjavan.